Rusija upozorila: „Krimska platforma“ – napad na teritorijalni integritet zemlje

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Pratite nas
Učešće određenih zemalja na forumu „Krimska platforma“ odraziće se na odnos Moskve prema njima, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Bićemo primorani da na učešće određenih zemalja, međunarodnih organizacija i njihovih predstavnika u 'Krimskoj platformi' gledamo kao na napad na teritorijalni integritet Rusije, što će se na odgovarajući način neizbežno odraziti na naše odnose“, navodi se u saopštenju Zaharove.

Prema njenim rečima, Moskva ne vidi mogućnost za učestvovanje u forumu.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Lavrov: „Krimska platforma“ je rusofobična akcija
„U završnoj deklaraciji 'samita' Rusija se poziva da se 'pridruži' učešću u radu 'Krimske platforme'. Ne vidimo mogućnost za učešće u datoj političkoj aktivnosti zbog njegove cinične antiruske orijentacije“, naglasila je ona.
Prema njenoj oceni, pomenuta ukrajinska inicijativa je čist populizam, politička predstava koja nema veze sa stvarnošću.
Zaharova je poručila da je Rusija otvorena za saradnju sa stranim zemljama na razvoju Krima i poziva ih na učešće u pravim krimskim platformama.
„Potpuno smo otvoreni za saradnju sa svim našim međunarodnim partnerima na otkrivanju jedinstvenog potencijala ruskog Krima. Stoga pozivamo naše strane prijatelje na poluostrvo kako bi učestvovali u pravim krimskim platformama o ekonomskoj, humanitarnoj i kulturnoj saradnji“, kazala je portparolka.
Samit „Krimska platforma“, koji je inicirala Ukrajina, održan je u Kijevu 23. avgusta. Na njemuse raspravljalo o „vraćanju“ kontrole nad Krimom. Na sastanku je učestvovalo više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenskii nazvao je početak samita uspešnim i rekao da je na „Krimskoj platformi“ stvorena „moćna međunarodna koalicija za oslobađanje Krima od okupacije Rusije“.
Krim je postao ruski region nakon referenduma u ​​martu 2014. godine. Ukrajina i dalje Krim smatra svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala