Lavrov: „Krimska platforma“ je rusofobična akcija

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Pratite nas
Samit „Krimska platforma“ koji je održan u Ukrajini predstavlja rusofobičnu akciju; nakon njegovog održavanja u Ukrajini će se veštački podržavati radikalno raspoloženje, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Naravno, ovo je rusofobična akcija, veštački stvorena i oni će pokušavati da veštački održavaju ovo raspoloženje kako bi podilazili ultraradikalnim neonacističkim pojavama u savremenoj Ukrajini“, rekao je Lavrov.
On je dodao da ovim pojavama udovoljava i vlast u Kijevu i zapadni lideri.
Prema njegovim rečima, forum „Krimske platforme“, koji su inicirale kijevske vlasti, rezultat je pogrešno shvaćene solidarnosti članica Evropske unije i NATO -a i nema nikakve perspektive.
Učesnici Krimske platforme u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Krim: Uvesti sankcije učesnicima „Krimske platforme“
„Želim da kažem da znamo za metode koje se koriste kako bi se saveznici prinudili da se pridružuju takvim besmislenim akcijama, pa nas ne čudi što je tako lažno shvaćena solidarnost članica EU i članica NATO-a predstavljala osnovu za ovaj apsolutno prazan poduhvat koji nema nikakve izglede“, istakao je ministar.
Samit „Krimska platforma“ koji je inicirala Ukrajina održan je u Kijevu 23. avgusta. Na njemuse raspravljalo o „vraćanju“ kontrole nad Krimom. Na sastanku je učestvovalo više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenskii nazvao je početak samita uspešnim i rekao da je na „Krimskoj platformi“ stvorena „moćna međunarodna koalicija za oslobađanje Krima od okupacije Rusije“.
Krim je postao ruski region nakon referenduma u ​​martu 2014. godine. Ukrajina i dalje Krim smatra svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala