Mejer: Inckov zakon napad na demokratiju u BiH

© Sputnik / Dejan SimićStiven Mejer, član Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992.do 1995.godine.
Stiven Mejer, član Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992.do 1995.godine. - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Pratite nas
Zakon o zabrani negiranja genocida, koji je u BiH usvojen na inicijativu bivšeg Visokog predstavnika Valetina Incka, je nametnut akt koji nema veze sa navodnim genocidom, već sa napadom na demokratiju u BiH, rekao je član Nezavisne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji Stiven Mejer.
Profesor studija nacionalne bezbednosti, koji je godinama radio u američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji, rekao je da je zaprepašćen da bilo ko prihvata taj zakon kao važeći.

Inckov zakon napad na demokratiju u BiH

„Ne mogu da razumem kako čovek, kojeg sam već opisao kao kukavicu, tri dana pred napuštanje funkcije proizvoljno proglasi zakon za koji kaže da ga parlament mora usvojiti bez ikakvih izmena. Ne razumem zašto Tužilaštvo u BiH to prihvata, to nije zakon koji je usvojio parlament države. Ovo je nametnuto, i to nametnuto nelegalno i nemoralno i ima veze sa tradicijom po kojoj je ovaj deo sveta jako dugo bio pod dominacijom drugih sila. Postoji izreka da je “Balkan bure baruta, ali je fitilj negde drugo”. I to je istina. Ne razumem zašto samo ne kažete – nećemo obraćati pažnju na ovo, jer to nije zakon koji je usvojen u parlamentu i potpisan od strane predsedavajućih BiH“, rekao je Mejer na predstavljanju izveštaja Komisije o događajima u Srebrenici.

On je mišljenja da će Inckov zakon imati suprotan efekat i da će uneti dodatne podele u Bosni i Hercegovini.
„Uz poziciju koju je zauzeo Milorad Dodik i ako bude pokušaja da se on ukloni sa mesta člana Predsedništva, to bi moglo dovesti do predlaganja nezavisnosti Republike Srpske. Niko ne negira zločin, ali ono što se desilo u Srebrenici ne potpada pod definiciju genocida. To je bilo masovno ubistvo i bilo je užasno. Rekli smo i rukovodstvu Republike Srpske da su Srbi počinili zločine i mi ne bežimo od toga, a oni su rekli da se treba suočiti sa prošlošću, kako bismo imali čistiju i iskreniju budućnost“, naveo je Mejer.
Gideon Grajf, predsednik Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992.do 1995.godine. - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Grajf: Za Srebrenicu se olako koristi reč genocid – tako taj termin postaje beznačajan
Stiven Mejer je rekao i da je razočaran što ambasade SAD i Velike Britanije u Sarajevu smatraju zakonitim odluke sada već bivšeg Visokog predstavnika u BiH.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala