Grajf: Za Srebrenicu se olako koristi reč genocid – tako taj termin postaje beznačajan

© Sputnik / Dejan SimićGideon Grajf, predsednik Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992.do 1995.godine.
Gideon Grajf, predsednik Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992.do 1995.godine. - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Pratite nas
U Srebrenici se nije dogodio genocid i nema osnova za široko rasprostanjeno verovanje po kome su srpske snage odvojile od porodica i ubile oko 8.000 muškaraca i dečaka u toj regiji u julu 1995. godine, zaključak je Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine.
Desetočlana Komisija je konstituisana u martu 2019. godine od strane Vlade Republike Srpske, a kako je rekao predsedavajući ovog tela, izraelski istoričar i stručnjak za istoriju holokausta Gideon Grajf, njeni članovi su tokom više od dve godine uložili ogroman napor da otkriju činjenice koje stoje iza tragičnih događaja koji su se sredinom devedesetih godina odigrali u Srebrenici.
U izveštaju Komisije, objavljenom na više od 1000 stranica i predstavljenom u utorak Beogradu, navodi se da je u posmatranom periodu između 1.500 i 3.000 bošnjačkih vojnika zarobljeno i ubijeno na više različitih lokacija.

Grajf: Nije bilo genocida

„Nakon detaljne istrage Nezavisna međunarodna komisija zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio niti pojedinačni čin genocida, niti genocid u celini. Iako Komisija ubistva u regionu Srebrenice ne smatra genocidom, ona prepoznaje da je na hiljade ljudi, uglavnom ratnih zarobljenika, bilo ubijeno na užasan način i da oni koji su odgovorni za te gnusne zločine moraju biti kažnjeni. Nalazi Tribunala da se tamo dogodio genocid neće izdržati test vremena, jer je komisija uverena da zločini u Srebrenici ne mogu biti tretirani kao genocid po članu 6a Rimskog statuta“, istakao je Grajf.

Kako je naveo, za prevenciju budućih genocida ključno je da pojam genocida, kao zločina nad svim zločinima, ne sme biti pomućen.
„Ako se taj termin koristi olako, kao u slučaju događaja u Srebrenici, vremenom će postati beznačajan, a optužbe za genocid pratiće bilo koju vojsku i postaće uobičajene za bilo koji konflikt. A što je najvažnije, takve optužbe biće praćene vrlo malim posledicama“, rekao je Grajf.
Izraelski istoričar je podvukao da je Komisija sastavljena od međunarodnih eksperata, vrhunskih stručnjaka u svojim oblastima, a multidisciplinarni sastav komisije rezultirao je različitim pristupima i istraživačkim metodologijama u radu. Komisija je, dodao je, u svom radu u velikoj meri koristila i dokumentaciju Međunarodnog krivičnog Tribunala za bivšu Jugoslaviju.
© Sputnik / Dejan SimićNezavisna međunarodna komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992.do 1995.godine.
Nezavisna međunarodna komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992.do 1995.godine. - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Nezavisna međunarodna komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992.do 1995.godine.

Istina - jedini cilj Komisije

„Naš jedini cilj je bila istina, sigurni smo da su naši rezultati istiniti i da predstavljaju realno stanje stvari. Želim da naglasim da smo u svom radu bili potpuno nezavisni i da niko nije pokušao da utiče na nas, niti smo bili pod ičijim pritiskom. Vlada Republike Srpske dala nam je punu slobodu u radu i obećala nam je da će u potpunosti prihvatiti sve posledice našeg izveštaja, kakav god on bio. Time je Vlada RS puno rizikovala, ali je tako odlučeno i oni su održali svoju reč“, rekao je Grajf.
Prema njegovim rečima, izveštaj Komisije treba da pomogne svima u suočavanju sa prošlošću, da ojača toleranciju među narodima u BiH i pomogne konačnom pomirenju i zajedničkom suživotu svih naroda u BiH.
Članica Komisije Juki Osa, profesorka političkih nauka na Univerzitetu Rikjo u Tokiju, rekla je da Komisija ne negira ono što se desilo u Srebrenici, uz ocenu da je u pitanju bio zločin, dok je Markus Goldbah, koji godinama zastupa žrtve Holokausta na suđenjima nekadašnjim nacistima, ponovio da u Srebrenici nije bilo genocida i da se taj događaj ne može porediti sa žrtvama genocida u Ruandi ili Holokausta u Drugom svetskom ratu.
„Ono što smo pronašli u presudama je da je postojala namera da se počini zločin genocida, ali mi mislimo da nije bilo dovoljno velike namere da se više od 7.000 ljudi ubije, iako Međunarodni krivični sud ima drugačije mišljenje“, rekao je Goldbah.
© Sputnik / Dejan SimićJuki Osa i Markus Goldbah, članovi Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992.do 1995.godine.
Juki Osa i Markus Goldbah, članovi Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992.do 1995.godine. - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Juki Osa i Markus Goldbah, članovi Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992.do 1995.godine.
U Nezavisnoj međunarodnoj komisiji su i profesor anatomije na Medicinskom fakultetu u Beogradu Marija Đurić, visoki zvaničnik MUP-a Nigerije Adenrele Šinaba, Stiven Mejer, profesor studija nacionalne bezbednosti koji je godinama radio u Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA) i Valter Manošek, profesor Univerziteta u Beču.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala