Kremlj: SAD ne mogu da prebace sa sebe odgovornost za dešavanja u Avganistanu

© AFP 2023 / JIMIN LAIAmerički vojnici u vojnoj bazi Bagram u Avganistanu
Američki vojnici u vojnoj bazi Bagram u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ne mogu da prebace odgovornost za krizu u Avganistanu na nekog drugog koliko god se trudile, izjavio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.
„Ovde je, uz svu želju, nemoguće prebaciti odgovornost na nekog drugog, stoga mislim da ovde ne može da postoji takav cilj“, odgovorio je Peskov na pitanje da li je moguće da tekst „Volstrit džurnala“ o navodnom odbijanju Rusije da dozvoli Sjedinjenim Američkim Državama da razmeste svoje oružane snage u regionu imalo za cilj prebacivanje odgovornosti za stanje u Avganistanu na Moskvu.
Američki vojnici ukrcavaju se u avion za Avganistan - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2021
Kriza u Avganistanu
Kirgizija: Prebacivanje američkih vojnika iz Avganistana u Kirgiziju nije realno
Prema rečima Peskova, o Avganistanu i povlačenju američkih snaga odatle zaista su razgovarali predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država Vladimir Putin i Džo Bajden na sastanku u Ženevi 16. juna.
„Još tada, dok se nije destio ovaj avganistanski kolaps, razgovaralo se o temi Avganistana i u tom trenutku predstojećem povlačenju (američkih) snaga iz Avganistana, ali mi po pravilu nismo to objavljivali“, rekao je portparol Kremlja.
Ranije je „Volstrit džurnal“ pozivajući se na visoke zvaničnike dveju zemalja, javio da je Bajden na junskom rusko-američkom samitu u Ženevi zatražio od Putina da rasporedi američke snage u zemljama Srednje Azije koje se graniče sa Avganistanom nakon povlačenja trupe iz ove zemlje. Prema navodima lista, američke vlasti su želele da postave baze sa bespilotnim letelicama, kao i sa protivterorističkim jedinicama u regionu nakon povlačenja iz Avganistana, ali je Moskva to odbila.
Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove. Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“. Portparol političke kancelarije Talibana Muhamed Naim kasnije je objavio da je rat u Avganistanu završen.
Pročitajte još:
Novi plan Vašingtona: Prebacivanje snaga iz Avganistana bliže ruskoj granici?
Bacaju li Amerikanci „avganistansku bombu“ u ruke Rusije?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala