Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Kirgizija upozorava na „spavajuće ćelije“ terorista u centralnoj Aziji

© AFP 2023 / RAMI AL-SAYEDPripadnici Al-kaide
Pripadnici Al-kaide - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Kirgizije Ruslan Kazakbajev upozorio je na moguće postojanje „spavajućih ćelija“ DAEŠ i „Al Kaide“ (terorističke organizacije zabranjene u Rusiji) i drugih turističkih organizacija, ali ne i talibana (takođe zabranjeni u Rusiji).

„Ako govorimo o ‘spavajućim ćelijama’ to se ne odnosi na talibane. Rukovodstvo talibana je više puta saopštavalo da je usredsređeno samo na unutrašnju agendu i da nemaju planove za da se šire izvan granica“, rekao je on za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, moguće je postojanje takvih ćelija „Al Kaide“ i DAEŠ i drugih organizacija, zainteresovanih za širenje svoje ideologije.
Podsetimo, situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove u vreme kada su američke snage počele sa povlačenjem.
Jedina provincija u zemlji koju od tada nisu stavili pod svoju kontrolu je Pandžšir severoistočno od Kabula .
Talibani su 15. avgusta zauzeli predsednički dvorac, a dan kasnije predstavnik političkog krila pokreta Muhamed Naim je izjavio da je rat u Avganistanu završen a da će način rukovođenja zemljom biti formulisan uskoro.
Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“. Portparol političke kancelarije Talibana Muhamed Naim kasnije je objavio da je rat u Avganistanu završen.
Potpredsednik Amrulah Saleh izjavio je da je prema ustavu on postao šef države i pozvao na oružani otpor talibanima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala