Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Talibani ponudili amnestiju predsedniku Avganistana

© REUTERS / STRINGERPredsednik Avganistana Ašraf Gani
Predsednik Avganistana Ašraf Gani - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2021
Pratite nas
Pokret Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) ponudio je amnestiju avganistanskom predsedniku Ašrafu Ganiju i potpredsedniku Amrulu Salehu, dozvolivši im da se vrate u zemlju ako to žele, izjavio je za pakistansku televiziju „Geo TV“ visoki lider talibana Halil ur Rahman Hakani.
„Opraštamo Ašrafu Ganiju, Amrulahu Salehu i (savetniku za bezbednost predsednika Avganistana) Hamdulahu Mohibu. Opraštamo svima sa naše strane, od generala (koji se borio protiv nas) do običnog čoveka“, rekao je Hakani i dodao da neprijateljstvo između talibana i ove trojice nastalo samo na osnovu religije.
Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove. Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“. Portparol političke kancelarije Talibana Muhamed Naim kasnije je objavio da je rat u Avganistanu završen.
Tri dana nakon bekstva, Gani je uputio video poruku iz UAE u kojoj je obećao da će se vratiti u domovinu u najskorije vreme. Potpredsednik Amrulah Saleh izjavio je da je prema ustavu on postao šef države i pozvao na oružani otpor talibanima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala