Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Ruski diplomata: Talibanima ne treba ničija vojna pomoć u Avganistanu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaP/k zapreщennogo v RF dviženiя "Taliban" / Situaciя v Afganistane posle smenы vlasti / Mehtarlam pod kontrolem zapreщennoй v RF organizacii "Taliban"
P/k zapreщennogo v RF dviženiя Taliban / Situaciя v Afganistane posle smenы vlasti / Mehtarlam pod kontrolem zapreщennoй v RF organizacii Taliban - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2021
Pratite nas
Za Rusiju nije aktuelno pitanje slanja vojnog kontigenta u Avganistan, talibanima (organizacija zabranjena u Rusiji) ne treba ničija pomoć, izjavio je Sputnjiku zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Oleg Siromolotov.
„Ovo pitanje nije aktuelno. Takav korak ne bi odgovarao našim interesima. Pored toga, nova vlast Avganistana je počela da uspostavlja red u zemlji i nije im potrebna ničija vojna podrška“, primetio je on.
Siromolotov je dodao da Rusija neće žuriti da isključi pokret „Taliban“ iz spiska terorističkih organizacija i sa priznanjem novih vlasti Avganistana.
„Nemamo nameru da žurimo sa isključivanjem pokreta taliban iz spiska terorističkih organizacija, kao i sa priznanjem novih vlasti Avganistana. Orijentisaćemo se na praktične korake nove avganistanske vlasti i odgovarajuće odluke Saveta bezbednosti UN“, rekao je on.
Talibani posle smene vlasti u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2021
Kriza u Avganistanu
Talibani povratili kontrolu nad celom provincijom Baglan
Ruski diplomata je podsetio da je pokret „Taliban“ „najavio kraj borbe, amnestiju vladinih zvaničnika i građana Avganistana koji su služili kontigente SAD i NATO-a. Potvrdili su da će poštovati ženska prava (u okviru islamskog pravnog sistema) i da su počeli sa uspostavljanjem javnog reda, potvrđujući garancije za bezbednost lokalnog stanovništva i stranih diplomatskih misija“.
„Smatramo i da su važna uveravanja talibana da oni neće dopustiti korišćenje teritorije Avganistana protiv trećih država“, podvukao je Siromolotov.
Militanti pokreta Taliban ušli su u Kabul 15. avgusta bez borbe i u roku od nekoliko sati uspostavili potpunu kontrolu nad glavnim gradom Avganistana. Avganistanski predsednik Ašraf Gani saopštio je da napušta zemlju kako bi sprečio krvoproliće. Potpredsednik zemlje Amrula Saleh izjavio je da u odsustvu šefa države prema ustavu on postaje vršilac dužnosti šefa zemlje i pozvao na oružani otpor talibanima. Zapadne zemlje evakuišu svoje građane i osoblje ambasade.
Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija
Kriza u Avganistanu
5 Septembar 2022, 13:06
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala