ODKB: Žarišta otpora talibanima mogu dovesti do dugotrajnog građanskog rata

© AP Photo / Rahmat GulTalibani tokom patrole u Kabulu
Talibani tokom patrole u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2021
Pratite nas
Postoji bojazan da bi nova žarišta otpora pokretu Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) mogla dovesti do razvoja dugoročnog građanskog rata, smatra generalni sekretar Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) Stanislav Zas.
„Brzo i nepripremljeno povlačenje američkih trupa i saveznika koalicije iz Avganistana, predstojeća degradacija situacije u Avganistanu povećava pretnje... u srednjoazijskom regionu, a dugoročno se ne može isključiti i međunarodnom miru i stabilnosti“, rekao je Zas na brifingu.
On je istakao da postoji bojazan da bi nastala žarišta otpora talibanima mogla dovesti do razvoja dugoročnog građanskog rata sa nepredvidivim posledicama po bezbednost ne samo Avganistana, već i okolnog velikog regiona.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2021
Putin: Sprečiti infiltraciju terorista na teritoriju ODKB-a
Prema njegovim rečima, nije potrebno uključivanje dodatnih snaga, uključujući ODKB, za čuvanje tadžikistansko-avganistanske granice.
„Što se tiče zajedničke zaštite državne granice: trenutno tadžikistanski graničari, Oružane snage (Tadžikistana) prilično čvrsto kontrolišu situaciju koja se sada razvija na ovoj granici, granici Tadžikistana i Avganistana. Stoga trenutno ne postoji potreba za privlačenjem dodatnih snaga za čuvanje granice“, precizirao je Zas.
„Naravno, ako se pojavi takva potreba, onda će se takva mogućnost razmatrati posebno. Imamo sve mogućnosti da osiguramo bezbednost bilo koje države koja je deo ODKB-a“, naglasio je generalni sekretar organizacije.
Prema njegovim rečima, tadžikistanskim graničarima je potrebna pomoć u tehničkoj opremi, a takve mere će se preduzimati ne samo preko ODKB-a, već i bilateralno. On je napomenuo da je danas na video-konferenciji lidera ODKB-a ruski predsednik Vladimir Putin izrazio spremnost za pružanje materijalne pomoći za jačanje granice sa Tadžikistanom.

Mere za jačanje bezbednosti

Na samitu ODKB-a izražena je potreba za preduzimanjem mera za jačanje bezbednosti zemalja organizacije, pre svega Srednje Azije, saopštio je Zas.
Prema njegovim rečima, izneti su konkretni predlozi. Zas je naveo da su ove godine aktivnosti organizacije već korigovane u vezi sa pogoršanjem situacije u Avganistanu, a takođe su preduzete mere za proučavanje situacije, razjašnjavanje situacije u granici Tadžikistana i Avganistana i razvoj predloga za reagovanje na njene promene.
Militanti Talibana* u Kabulu, Avganistan - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2021
Kriza u Avganistanu
Rusija kao mirotvorac u Avganistanu: Talibani preko ruske ambasade traže pregovore sa protivnicima
Govoreći o talibanima, Zas je istakao da obećanja predstavnika rukovodstva talibanskog pokreta da će pomoći u formiranju koalicione vlade još nisu prešla u fazu implementacije i to izaziva zabrinutost.
Prema njegovim rečima, „postoje neke pozitivne izjave talibana o pristupima u njihovoj unutrašnjoj i spoljnoj politici“.

Saradnja sa NATO-om

Prema njegovim rečima, ODKB je spreman da sarađuje sa NATO-om oko situacije u Avganistanu, ali Severnoatlantska alijansa nije pokazala takvu spremnost.
„Ako govorimo o saradnji sa NATO-om, odavno smo izražavali spremnost za razvoj o svim pitanjima i pretnjama koje su aktuelne za naše organizacije, uključujući Avganistan“, rekao je on.
„Nažalost, zemlje-članice NATO-a nisu pokazale takvu spremnost. Iako smatram da bi takav dijalog, takva saradnja samo bila od koristi za lokalizaciju pretnji koje proizlaze iz ove situacije u Avganistanu“, konstatovao je Zas.
ODKB čine Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgizija, Rusija i Tadžikistan.
Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove. Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“. Portparol političke kancelarije Talibana Muhamed Naim kasnije je objavio da je rat u Avganistanu završen.
Tri dana nakon bekstva, Gani je uputio video poruku iz UAE u kojoj je obećao da će se vratiti u domovinu u najskorije vreme. Potpredsednik Amrulah Saleh izjavio je da je prema ustavu on postao šef države i pozvao na oružani otpor talibanima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala