Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Lukašenko: Zbog situacije u Avganistanu porašće priliv izbeglica preko zemalja ODKB-a

© Foto : BelTA / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2021
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je na samitu Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) skrenuo pažnju na činjenicu da bi zbog situacije u Avganistanu mogao da se poveća priliv izbeglica koje će preko država-članica organizacije krenuti na Zapad.
„Problem izbeglica i migranata. Postoje različite procene njihovog mogućeg broja u prvom talasu. Ali apsolutno je izvesno da će se tokovima iz uništene Sirije, Iraka i Libije dodati ljudi iz Avganistana. Oni su već dodati. Čak i ako na kraju odu na Zapad, ići će i leteće preko nas“, istakao je beloruski predsednik, prenosi Novinska agencija Belta.
Lukašenko je pozvao države-članice te organizacije da razrade zajednički stav o Avganistanu do sredine septembra, kada će se u Dušanbeu održati sledeći samit organizacije.
„Ovde je zvučalo vrlo ispravno da moramo da razradimo zajednički stav... Mi ćemo, naravno, videti šta će se dalje dešavati... Ali moramo jasno da shvatimo da, polazeći od te informacije, tih činjenica koje su ovde navedene, moramo razraditi ovaj zajednički stav i ne baviti se apelima, jer ćemo zakasniti i biće kasno“, istakao je Lukašenko.
Ruske tenkovske jedinice na vojnoj vežbi u Tadžikistanu - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
ODKB će preduzeti mere u slučaju zaoštravanja situacije na granici Avganistana i Tadžikistana
Sjedinjene Američke Države namerno destabilizuju situaciju u zoni odgovornosti ODKB-a, izjavio je beloruski predsednik komentarišući povlačenje američke vojske iz Avganistana i zauzimanje gotovo cele teritorije zemlje od strane talibana (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji).
„Moglo bi se reći da je koalicija predvođena Vašingtonom posle 20 godina okupacije i ulaganja ogromnih sredstava doživela neuspeh. Hajde da pomislimo da to nije sasvim tačno. Ne može se zanemariti moguća strateška računica o potpuno smišljenom koraku Sjedinjenih Američkih Država da stvore nestabilnost u tom regionu, koji je delimično u zoni odgovornosti ODKB-a. Oni su stvorili probleme, a sada prebacuju rešenje ovih problema i ove probleme na druge. U isto vreme, zapravo, i dalje pokušavaju da izađu suvi iz vode. Amerikanci to vole“, istakao je Lukašenko.

SAD svesno destabilizuju zonu odgovornosti ODKB-a

Beloruski lider nije isključio mogućnost raspoređivanja američke vojske u zemlje u susedstvu Avganistana.
„Još jedno osetljivo pitanje vezano je za povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz Avganistana. To su mogući planovi za razmeštanje naoružanih kontingenata američke vojske u susedne zemlje, uključujući i članice ODKB-a“, primetio je Lukašenko.
Predsednik smatra da i ova tema zaslužuje pažljivo proučavanje sa stanovišta bezbednosti u zoni odgovornosti organizacije.
Talibani u Haretu, Avganistan - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Kriza u Avganistanu
Rusija: Jugoslavija, Libija i Avganistan - logičan ishod američke politike
„Apsolutno podržavam predsednika Rusije i njegove izjave da su letovi američkih vojnih aviona, prvenstveno iznad zemalja ODKB-a, neprihvatljivi. I ne samo za Rusiju – za sve nas kao članove ODKB-a. Štaviše, apsolutno se slažem sa njim da kretanje NATO-a (oni su već postali krajnje drski, naravno, kreću se preko Belorusije u Rusiju) i pokušaj da se stacionira u Srednjoj Aziji takođe je neprihvatljiv i za Rusku Federaciju i za nas“, naglasio je Lukašenko.

Jačanje tadžikistansko-avganistanske granice

Lukašenko je dodao da u svetlu događaja u Avganistanu vidi potrebu za daljim jačanjem tadžikistansko-avganistanske granice, a takođe je predložio sprovođenje vanrednih međudržavnih operacija u okviru ODKB-a za borbu protiv trgovine drogom i ilegalnih migracija.
„Terorizam je direktno povezan sa rizicima prekograničnog kriminala, ilegalne trgovine narkoticima i oružjem koji će se, očigledno, povećavati... S obzirom na određenu transparentnost granica između naših zemalja, ovo pitanje nas takođe ozbiljno zabrinjava. U tom kontekstu, potrebno je obratiti pažnju na praktične mere za dalje jačanje tadžikistansko-avganistanske granice. To je ono što moramo da uradimo prioritetno i obavezno“, naglasio je beloruski predsednik.
Savet kolektivne bezbednosti ODKB posvećen situaciji u Avganistanu održava se u ponedeljak u formatu video-konferencije.
Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove. Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“. Portparol političke kancelarije Talibana Muhamed Naim kasnije je objavio da je rat u Avganistanu završen.
Tri dana nakon bekstva, Gani je uputio video poruku iz UAE u kojoj je obećao da će se vratiti u domovinu u najskorije vreme. Potpredsednik Amrulah Saleh izjavio je da je prema ustavu on postao šef države i pozvao na oružani otpor talibanima.
Pročitajte još:
Platiće Evropa: Ruski senator upozorio na posledice američkog poraza u Avganistanu
Putin: Ne želimo da se u Rusiji pojave teroristi pod izgovorom izbeglica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala