Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Ekspert ekskluzivno za Sputnjik: Popuniti vakuum vlasti formiranjem prelazne vlade u Avganistanu

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Kabul u Avganistanu
Pogled na Kabul u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2021
Pratite nas
Lider „Islamske partije Avganistana“, član koordinacionog saveta za miranu tranziciju vlasti u Avganistanu Gulbedin Hekmatijar izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik da je neophodno formiranje prelazne vlade u toj zemlji kako bi se popunio vakuum vlasti.
Da li mirovni proces u zemlji stagnira ili se nastavlja nakon bekstva Ganija i dolaska talibana (organizacije zabranjene u Rusiji) na vlast?
Nema više prepreka za mirovne pregovore. Put je otvoren. Avganistanci se neće vratiti u prošlost. Oni će samo napredovati ka miru i stabilnosti. Nema više prepreka za mir. Snažna centralna vlada slobodnog i nezavisnog Avganistana biće formirana bez stranog prisustva.
U Pandžšeru je formiran otpor protiv talibana. Koliko znamo, bivši predsednik Hamid Karzaj i šef delegacije avganistanske vlade Abdula Abdula išli su ovih dana na pregovore sa stanovnicima tog regiona. Kakve su vesti iz Pandžšera?
Lideri Pandžšera ne žele da pretvore taj region u arenu borbenih dejstava. Ne žele da stanovnici ratuju protiv Avganistanaca, kao što se dešavalo u prošlosti. Oni žele mir, stabilnost, međuavganistanski sporazum. Došli su ovde i sastali se sa Karzaijem. On nije putovao u Pandžšer, sami lideri su dolazili ovde i izrazili podršku mirovnom procesu.
Pripadnici avganistanskih vladinih snaga u gradu Herat  - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2021
Kriza u Avganistanu
Pripadnici avganistanskog otpora spremni da uđu u vladu sa talibanima
Kakvi su zahtevi naroda Pandžšera za mirovne pregovore?
– Za sada nisu rekli ništa konkretno. Narod želi mir a ne rat. Žele da pregovaraju sa talibanima. To je sve za sada.
Da li smatrate da su se talibani promenili da su spremni na kompromis o kojem govore?
– Moj savet svima je da se napuste ratne parole i krenu putem mira. Već su dovoljno ratovali za 40 godina, najpre sa Sovjetskim Savezom, zatim sa NATO-om. Neka biraju put mira i mirovnih pregovora. Imaju pravo da govore o formiranju zajedniče avganistanske vlade, Ustavu, strukturi budućeg režima i da predlože svoje uslove.
Talibani kažu da su spremni za pregovore o budućnosti zemlje, sastavu vlade, da pregovaraju sa političarima i razmatraju formiranje sveavganistanske vlade.
Sastajao sam se sa talibanima i vidim izmene u njihovom tonu, naučili su mnogo toga, stekli iskustvo i u njihovim stavovima ima promena. Postoje pozitivni pomaci u njihovim stavovima.
Ipak, iz različitih provincija stižu vesti o tome da se talibani svete novinarima, činovnicima i vojsci, šta kažete na to?
– To je propaganda. Stav talibana je drugačiji. Kako vidim, od kada su oni došli desile su se pozitivne promene koje nam ulivaju nadu u svetlu budućnost. Treba sačekati.
Talibani  - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2021
Kriza u Avganistanu
Talibani: Pozivamo sve države da nam pomognu u obnovi Avganistana
Kažete da ima pozitivnih pomaka. Međutim, videli smo kako hiljade Avganistanca na aerodromu Kabula žele da napuste zemlju. Zbog čega?
– To je unapred režirana drama. Neprijatelji Avganistana žele da nakon bekstva Ganija u zemlji raste napetost, da počne razbojništvo i pljačka. Žele da sve predstave tako kao da su se Avganistanci uplašili od talibana i da beže od njih. Zbog čega se ni u jednoj drugoj provinciji to nije desilo i zašto narod nije počeo da beži?
Zato što su su granice i vazdušni prostor zatvoreni, a jedini otvoreni put je aerodrom Hamida Karzaja.
– To je bila predstava. Ovde niko nije progonjen, niko se nikome nije svetio, niko nije priveden niti ubijen. Za ovih nekoliko dana od dolaska talibana na vlast nema vesti o tome da je rat u toku. Postoje neke vesti o ratnim dejstvima u regionu provincije Baglan – Andarabu, ali tu su bile umešane strane specijalne službe koje su htele da isprovociraju te događaje. Verujem da će se akcije naići na otpor narod i da neće dugo trajati.
Sastajali ste sa sa talibanima? Koju poziciju planirate da zauzmete u novoj vladi?
– Da, imali smo prijateljski sastanak sa predstavnicima talibana u dobroj atmosferi, razmotrili smo razna pitanja, uključujući potrebu da se popuni vakuum vlasti, na primer, putem formiranja privremene administracije. Razgovarali smo i o potrebi da uverimo narod da se krećemo putem formiranja inkluzivne vlade koja će biti formirana usled sporazuma između političkih lidera.
Militanti Talibana* u Kabulu, Avganistan - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2021
Kriza u Avganistanu
Rusija kao mirotvorac u Avganistanu: Talibani preko ruske ambasade traže pregovore sa protivnicima
„Islamska partija Afganistana“ zalaže se za stabilnost, za Avganistan u kojem neće biti rata, gde će postojati vlada koju podržava narod, zalaže se za stvaranje inkluzivne vlade, bez stranog uplitanja.
U inostranstvu se nalaze lideri nacionalnih manjina Ata Muhamed Nur i Abdul Rašid Dustum. Da li ćete pregovarati sa njima?
– Pozivam ih da učestvuju da pregovorima. Ukoliko imaju uslove, neka ih predstave ovde u prijateljskoj atmosferi međuavganistanskih pregovora.
Talibani su došli i pregovaraju sa različitim političarima. Svi su zadovoljni pregovorima i vide pozitivne pomake u stavovima talibana. Oni su spremni za formiranje inkluzivne vlade nakon sporazuma postignutog na međuavganistanskim pregovorima.
Talibani kažu da će nova vlada biti proglašena u narednim sedmicama. Da li se radi o privremenoj prelaznoj vladi koja je ranije pomenuta?
– Ono što je bilo ranije, bilo je ranije. Sada treba popuniti vakuum vlasti. Nema vlade, nema ministara. Za sada moramo da formiramo prelaznu vladu, privremenu administraciju, kako bismo popunili vakuum vlasti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala