Šta ostaje iza katastrofe „natista” u Avganistanu /video/

© AP Photo / JOHN MOOREAvganistanke snimljene u blizini Kabula
Avganistanke snimljene u blizini Kabula - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2021
Pratite nas
Povlačenje iz Avganistana je potpuna katastrofa najveće misije NATO-a i SAD, odnosno „natista“. Talibani prave državu koja će biti pod islamskom upravom i navode da žele da sarađuju sa svima, ali su nepokolebljivi u stavu da neće trpeti nijednu stranu čizmu na svojoj teritoriji, kaže Slobodan Janković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.
Talibani pokušavaju da se prilagode savremenim životnim uslovima, a ostaje da se vidi da li će to značiti i jedan novi zamajac u razvoju kineske inicijative „Pojas i put“, kao i novih mogućnosti za Rusiju i zemlje Centralne Azije. Rusija i Kina su, prema rečima našeg sagovornika, podržavale odbeglu vladu Avganistana, ali su imali sastanke i sa delegacijama talibana (organizacija zabranjena u Rusiji).
Janković podseća da Peking ima niz velikih infrastrukturnih projekata u Avganistanu:
„Sredinom jula zaključili su sporazum o izgradnji auto-puta koji bi prolazio pored Kabula, o izgradnji železnice koja bi trebalo da poveže Uzbekistan i luku u Pakistanu koju su kupili Kinezi. Ona bi bila povezana na železnicu koja ide od zapadne Kine sve do Trsta. Treći projekat je izgradnja gasovoda od Turkmenistana preko Avganistana i Pakistana do Indije…“, kaže Janković.
Rudar - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Kriza u Avganistanu
Ogromna nalazišta litijuma i zlata: Da li je Kina već prepoznala ekonomski potencijal Avganistana

Ne mogu da se isključe novi sukobi

Rusija, Kina i Iran nisu povukli svoje ambasade iz Kabula što, sugeriše naš sagovornik, najverovatnije znači da će u nekom trenutku priznati novu vladu.
Slobodan Janković ipak ne može da isključi mogućnost i izbijanja novog građanskog rata.

„Postoji još puno vojnika bivše vlasti koji su naoružani, a koji pokušavaju da pobegnu iz Avganistana. Bilo je vesti da milicije nekadašnjih vođa pokušavaju da urade nešto na severu te zemlje. Stoji činjenica da su talibani uspeli da zavladaju najvećim delom teritorije i svim velikim gradovima munjevitom brzinom. To govori u prilog činjenici da oni koji su imali vlast uz pomoć ’natista‘ nisu imali uporište u narodu, rekao je naš sagovornik.

Rudnici vredni kao polja maka

Na pitanje kakva je ekonomska perspektiva Avganistana i da li očekuje da se smanji tradicionalna proizvodnja opijuma, Janković kaže da je to zemlja koja bi mogla da živi i od eksploatacije rudnih bogatstava.
„Oni su već 2000. godine pokazali da mogu da smanje proizvodnju opijuma, a ono što je tada bilo preostalo, nalazilo se na teritorijama koje nisu kontrolisali. Sa druge strane, Avganistan ima rudnike koji nisu mogli adekvatno da se koriste zbog dugogodišnjeg rata, a njihova zarada je ekvivalentna zaradi od droge. Ipak, ukoliko najavljeni projekti zažive, Avganistan će zaraditi više nego od prodaje maka“, smatra Janković.
Naš sagovornik je uveren da će se nakon povlačenja urušiti ugled SAD u svetu. Janković ističe da je potrošen ogroman novac. Samo 88 milijardi je dato samo bivšoj vlasti u Avganistanu, odnosno njihovoj vojsci i administraciji. Prema procenama „Njujork tajmsa“, SAD su na vojni angažman u toj državi utrošile oko dve i po hiljade milijardi dolara.
Pročitajte još:
Lukašenko otkrio šta su događaji u Avganistanu obelodanili o – Zapadu
Papir koji je uzburkao SAD: Posebna pravila za bekstvo iz Avganistana — dan pre ulaska talibana
Rusija: Posle odlaska SAD iz Avganistana ostala teroristička pretnja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala