Janez Janša: EU neće otvoriti koridore za migrante iz Avganistana

© AP Photo / Darko BandicBivši slovenački premijer Janez Janša
Bivši slovenački premijer Janez Janša - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2021
Pratite nas
Premijer Slovenije Janez Janša rekao je danas da Evropske unija neće otvoriti nikakve humanitarne ili migracione koridore za Avganistan, kao i da neće dozvoliti ponavljanje migrantske krize iz 2015. godine.
"Nećemo dozvoliti da ponovimo strateške greške iz 2015. godine. Pomoći ćemo samo pojedincima koji su nam pomogli tokom misije NATO-a i državama članicama EU koje štite našu spoljnu granicu", objavio je Janša na Tviteru, prenosi agencija STA.
U drugom tvitu, on je ukazao na to kako se žene organizuju i bore protiv talibana u određenim delovima Avganistana i da bi tako trebalo i muškarci da se bore.
„Nije dužnost EU ili Slovenije da pomažu i plaćaju svima na planeti koji beže, iako bi mogli da se bore za svoju domovinu", dodao je Janša.
Slovenački zvaničnici poslednjih dana su u više navrata ponavljali da će samo oni koji su radili za strane snage i misije u Avganistanu biti evakuisani i biće im pomognuto pri preseljenju, a ostalima bi trebalo da pomognu susedne zemlje Avganistana.
Jedan avganistanski prevodilac i njegova porodica već su stigli u Sloveniju, dok drugi pokušava da stigne na aerodrom u Kabulu.
Pročitajte još:
Avganistanci u panici pokušavaju da se ukrcaju u američki vojni avion u pokretu i evakuišu iz zemlje koju preuzimaju talibani. - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Kriza u Avganistanu
Slovenija je spremna da primi samo pet Avganistanaca
Avganistanci prelaze granicu sa Iranom - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Objavljen spisak zemalja koje su potpisale izjavu Stejt Departmenta o izbeglicama iz Avganistana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala