Stočari prodaju krave zbog niske cene mleka

© Sputnik / Igorь Onučin / Uđi u bazu fotografijaKrave na farmi
Krave na farmi - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2021
Pratite nas
Proizvođači mleka u Srbiji i dalje traže da se nađe rešenje za nisku otkupnu cenu mleka, a tvrde i da neki već odustaju od posla i prodaju krave od kada je cena stočne hrane drastično povećana.
U poređenju sa drugim kvartalom prošle godine, hrana za životinje poskupela je 31,3 odsto, dok je poredeći sa celom 2020. zabeležen rast od 29,8 procenata, navodi se u najnovijem izveštaju Republičkog zavoda za statistiku (RZS).
Istovremeno, prosečna otkupna cena mleka ostala je ista – 37 dinara uz sedam dinara držane premije. Proizvođačka je, prema računici ovog sektora, oko 56 dinara, što ukazuje u kakvom položaju se nalazi ovaj sektor.
Predsednica Saveza odgajivača goveda u Srbiji Sanja Bugarski izjavila je kako je masovnija prodaja mlečnih krava počela pre nekoliko meseci od kada imamo drastično poskupljenje stočne hrane.
„O tom problemu razgovarali smo i sa premijerkom Anom Brnabić i trebalo bi da država odobri vanredni paket pomoći mlekarima dok se ne nađe trajnije rešenje“, rekla je Bugarski za Betu.
Naglasila je da bi jedino rešenje bilo da država propiše minimalnu otkupnu cenu mleka, ali bi u tom slučaju morala da ograniči i maloprodajnu cenu kao nekad za „narodni” hleb. Ako bi mlekare i pristale da podignu otkupnu cenu mleka i plate bar 56 dinara po litru, uz troškove prerade i transporta, ono bi u maloprodaji znatno poskupelo zbog čega bi i tu cenu trebalo ograničiti.
Kao dodatni problem Sanja Bugarski je iznela i činjenicu da u velikim stranim trgovinskim lancima litar uvoznog mleka košta 56 dinara jer su pojedine nemačke kompanije potpuno automatizovale proizvodnju i smanjile troškove pa mogu da ponude tako nisku cenu.
Prema njenoj oceni, ukoliko se nastavi smanjenje domaće proizvodnje, posledice bi se osetile kada bi se, usled vanrednih okolnosti, zaustavio uvoz mleka.
Problem s niskim cenama u ovom sektoru traje već više godina, a postao je izraženiji od kada je Evropska unija ukinula kvote za ovaj proizvod što je dovelo do preplavljenosti tržišta. Na ovo je nedavno ukazala i predsednica Odbora za poljoprivredu u Hrvatskom saboru i bivša zastupnica u Evropskom parlamentu Marijana Petir.
Ona je u razgovoru za portal „Agrosmart” upozorila Srbiju da se dobro pripremi u ovom periodu da joj se ne bi dogodilo isto što i Hrvatskoj.
Ukazala je na problem nelojalne konkurencija kao i da je u stočarstvu u toj zemlji i dalje problematična situacija.
Prema njenim rečima, ulaskom u EU usledila je lančana reakcija propadanja porodičnih farmi. Tržište je preplavila ogromna količina uvoznog mleka ispod cene koštanja jer nije postojala dovoljna zaštita. Optimalna proizvođačka cena je oko 50 evrocenti, a u maloprodaji se prodavalo i po 30 evrocenti.
„Naš proizvođač mora da prođe kroz najstrože kontrole nacionalne laboratorije, dok mleko koje dolazi iz EU na hrvatsko tržište niko ne kontroliše. Postoji sistem međusobnog poverenja. Zalagala sam se za to da se pooštre kontrole. Ako sumnjaš da roba koja se uvozi može ugroziti zdravlje i bezbednost tvojih potrošača, imaš pravo da zaustaviš i kontrolišeš takve pošiljke i taj mehanizam bi češće trebalo da se koristi“, kazala je Marijana Petir za ovaj portal, prenela je Politika.
Pročitajte još:
Presušuju i džepovi: Koliko će još zbog velike žege poskupeti hrana u Srbiji
Zarada - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2021
Treba regulisati tržište poljoprivrednih proizvoda, ali da li su alati dovoljno dobri
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala