Srbija Angoli poklanja 50.000 vakcina Sputnjik Ve

© Foto : Sputnjiku ustupilo Ministarstvo spoljnih poslovaNikola Selaković u poseti Angoli
Nikola Selaković u poseti Angoli - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministarka zdravlja Angole Silvija Lutukuta potpisali su danas u Luandi ugovor o donaciji Srbije toj afričkoj zemlji koja se sastoji od 50.000 vakcina Sputnjik Ve (Sputnjik Ve) protiv virusa korona.
U Angoli je do sada dato oko 1,7 miliona doza vakcina protiv virusa korona što je, kada se uzme u obzir da je za potpunu zaštitu potrebno dve doze, dovoljno za 2,7 odsto stanovništva te zemlje.
Od početka pandemije do sada je u Angoli zabeleženo oko 45.000 pozitivnih na virus korona, a od posledica je preminulo 1.100 osoba.
Ministarka Lutukuta, nakon potpisivanja ugovora o donaciji vakcina, a na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom srpske diplomatije, istakla je zahvalnost Srbiji što pomaže Angoli u borbi protiv epidemije virusa korona.
"Znamo da vakcine spasavaju živote i zahvalni smo na ovoj donaciji“, kazala je Lutukuta, ističući da je ova donacija od velikog značaja za Angolu i izražavajući uverenje da je ovo samo početak kada je reč o vakcinama.
Lutukuta je rekla i da donacija vakcina nije samo pomoć u borbi protiv virusa korone, već je i ekonomski značajan doprinos Angoli.
Selaković je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da razlog njegove posete nije samo potpisivanje ugovora o donaciji vakcina, već i eventualni dogovori da se ove godine organizuje sastanak predsednika Srbije i Angole - Aleksandra Vučića i Žoao Manuela Gonsalveša Lourensa.
"Tokom današnje posete ohrabren sam da do tog sastanka može doći veoma brzo“, kazao je Selaković i dodao da se nada da će tada biti organizovan i privredni forum na kojem bi učestvovali privrednici iz obe zemlje.
Ocenjujući odnose Srbije i Angole, Selaković je kazao da su oni prijateljski i bratski, a odlični odnosi su, kako je dodao, rezultat istorijske podrške koju te dve zemlje jedna drugoj daju. Prema njegovim rečima, postoji i dosta potencijala da se odnosi unaprede.
"Nakon današnjih sastanaka, uveren sam da naši odnosi koji su prijateljski, bratski, iskreni, mogu biti unapređeni na viši nivo“, kazao je šef srpske diplomatije.
Naveo je da postoji mnogo oblasti u kojima se može unaprediti saradnja dve zemlje, a kada je reč o ekonomiji, smatra da dve zemlje mogu uraditi mnogo na unapređenju saradnje u poljoprivredi, proizvodnji hrane, implementaciji moderne tehnologije u poljoprivredi, ali i u oblasti infrastrukture, telekomunikacija, farmaceutske industrije, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala