Koliko je Srbija zaradila od stranih turista

© Sputnik / Lola ĐorđevićKnez Mihailova ulica u Beogradu
Knez Mihailova ulica u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2021
Pratite nas
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da se strani turisti vraćaju u Srbiju i da je devizni priliv od turizma ove godine veći za 33 odsto u odnosu na 2020.
„U ovom trenutku to je nekih 650 miliona evra. Imamo preko četiri miliona i 600 hiljada noćenja. Dolazak stranih turista je porastao 280 odsto u odnosu na prethodna dva meseca“, rekla je Matićeva.
Ona je za RTS navela da je sada turistička sezona na 50 odsto u odnosu na 2019. godinu i izrazila očekivanje da će, ako se tako nastavi, statistika biti još bolja.
„Imali smo sjajnu letnju turističku sezonu. Januar, februar i mart bili su kritični kada je reč o kovidu. Tradicionalno imamo dobru sezonu u septembru i decembru. U zavisnosti od kovid situacije, možemo dostići i 70 odsto od rekordne godine. Da se vratimo u 2019. trebaće nam još godinu dana“, ukazala je Matićeva.
Kako je dodala, podeljeno je 150.000 turističkih vaučera.
„Uspeli smo i da obezbedimo dodatnih 250 miliona dinara, u odnosu na 500 miliona koliko je bilo predviđeno budžetom. Tih 150.000 vaučera je jako podstaklo domaće turiste da posećuju naše destinacije. Primetan je porast i domaćih turista za nekih 45 odsto“, istakla je Matićeva.
Ona je rekla da ti podaci ohrabruju i istakla da je dobra stvar što su domaći turisti otkrili Srbiju kao turističku destinaciju.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala