- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Hinduizam - religija ili i pogled na svet I Orbita kulture

Orbita kulture, 21.08.2021.
Pratite nas
Koliko znamo o jednoj od najvećih i najstarijih svetskih religija – hinduizmu, da li je hinduizam samo religija, ili i način života i pogled na svet?
Koje su najveće zablude o hinduizmu u zapadnoj civilizaciji, koliko razumemo pojmove kao što su joga, meditacija, guru, karma i mnoge druge koje su danas veoma popularne, a došle su iz drevne kulture indijskog potkontinenta?
O ovome razgovaramo s Milicom Bakić Hejden, autorkom knjige „Hinduizam“, koju je objavila „Geopoetika“.
Koliko se i na koji način sećamo Živka Nikolića, danas, dve decenije od smrti jednog od najvećih filmskih reditelja? U čemu se razlikovao od drugih, osim u ćutljivosti i odnosu punom pažnje i poštovanja prema glumcima, kako je izgledalo snimanje zahtevnih scena u filmovima poput “Beštija” i “Ljepote poroka” - za “Orbitu kulture” govori proslavljena glumica Eva Ras.
Ko je Frida Kalo, žena koja nikada nije slikala svoje snove već svoj život, Meksikanka o čijim je šuštavim suknjama i indijanskom nakitu nadahnuto pisao Karlos Fuentes? Čime je zaslužila da je sedam decenija posle smrti i dalje nazivaju jednom od najsnažnijih ličnosti 20. veka, ikonom stila, paradigmom slobode? Šta je u priči o Fridi toliko magično da od nje stvara glavnu junakinju savremene proze, kao u romanu Karolin Bernard, za Sputnjik otkriva Dušica Milojković, prevodilac romana „Frida Kalo i boje života“.
U kakvom se zamku našao srpski pisac željan evropske slave, u kakvu zamku upada nošen željom da bude „pošten i slavan, objektivan i bogat“, otkriva Dragan Lakićević, pisac romana „Zamak“, fantazmagorije koja otvara mnoga pitanja poput duga pisca društvu, cene morala, prostitucije umetničkog talenta…
O sećanju na zajedničke nastupe sa Plasidom Domingom na najvećim evropskim i svetskim scenama, a uoči njegovog koncerta u Beogradu, na zatvaranju Belefa, razgovaramo sa primadonom i jednom od najvećih naših operskih umetnica Radmilom Bakočević.
Zašto je Vislava Šimborska, kad su joj saopštili da je dobila Nobelovu nagradu, mislila da su pogrešili, šta je sve ovu skromnu i tihu ženu učinilo jednom od najvećih pesnikinja 20. veka pitanja su na koja odgovore daje knjiga „Ništa obično“ autora Mihala Rušineka . O ovoj izuzetnoj biografiji razgovaramo sa njenim prevodiocem Biserkom Rajčić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala