Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Šta NATO poručuje talibanima

© AP Photo / Francisco SecoŠef NATO Jens Stoltenberg
Šef NATO Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2021
Pratite nas
Ministri spoljnih poslova NATO danas su potvrdili da će u fokusu daljeg delovanja Alijanse biti bezbedna evakuacija njihovih i državljana Avganistana iz Kabula, a pozvali su talibane (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) koji su uspostavili vlast da vode borbu protiv terorizma.
Nakon današnjeg virtuelnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica o situaciji u Avganistanu, NATO je u saopštenju pozvao nove talibanske vlasti da se pobrinu da ova zemlja ne postane centar terorizma.
„Svaka buduća avganistanska vlada mora da se pridržava međunarodnih obaveza Avganistana i obezbedi da zemlja više nikada ne služi kao sigurno utočište za teroriste'''', navodi se u saopštenju saveza, prenosi AP.
Neke od 30 država članica NATO pozvale su danas SAD da obezbede aerodrom u Kabulu koliko god to bude potrebno, čak i posle evakuacije svih američkih državljana, pošto mnoge savezničke države šalju svoje avione u Kabul kako bi što pre izvukli što više ljudi.
U zajedničkom saopštenju članice su poručile da će sve dok se operacije evakuacije budu nastavljale održavati blisku operativnu vojnu saradnju na aerodromu u Kabulu, preneo je Tanjug.
„Naš neposredni zadatak sada je da ispunimo svoju obavezu i nastavimo bezbednu evakuaciju naših građana, državljana partnerskih zemalja i ugroženih Avganistanaca, posebno onih koji su pomogli u našim naporima“, navodi se u saopštenju NATO.
NATO je vodio međunarodne bezbednosne operacije u Avganistanu od 2003. godine, ali je 2014. završio borbene operacije i usredsredio se na obuku nacionalnih bezbednosnih snaga te zemlje od oko 300.000 vojnika, a koje su poražene u talibanskoj ofanzivi u samo nekoliko dana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala