Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Papir koji je uzburkao SAD: Posebna pravila za bekstvo iz Avganistana — dan pre ulaska talibana

© AP Photo / Shekib RahmaniMeđunarodni aerodrom u Kabulu
Međunarodni aerodrom u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2021
Pratite nas
Stejt department objavio je upozorenje za američke državljane koje se odnosi na evakuaciju iz Avganistana, a jedna stavka, u kojoj se navodi da letovi iz Kabula moraju da se plate, privukla je pažnju medija.
„Ako imate bukiran let, ne otkazujte ga“, stoji u obaveštenju Stejt departmenta, ali uz napomenu da državljani SAD koji žele da napuste Avganistan moraju da popune poseban zahtev, odnosno „ugovor o zaduženju“.
Naime, navodi se da bi let mogao da ih košta 2.000 dolara, a možda i više. Ukoliko ne izmire dug, kako se dodaje, neće moći da obnove pasoš.
Međutim, nakon što je deo tog dokumenta podeljen na društvenim mrežama, Stejt department je, sudeći prema izjavi portparola, odustao od naplate.
„U ovim jedinstvenim okolnostima, ne nameravamo da tražimo nadoknadu bilo koje vrste od onih koji beže iz Avganistana“, naveo je u saopštenju portparol Stejt departmenta Ned Prajs.
„Vašington egzaminer” primećuje da je dokument objavljen u subotu, 14. avgusta, dan pre nego što su pripadnici pokreta Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) zauzeli Kabul posle čega je međunarodni aerodrom „Hamid Karzai“ postao mesto haotičnih scena pošto je veliki broj ljudi pokušavao da napusti glavni grad Avganistana.
Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija
Kriza u Avganistanu
5 Septembar 2022, 13:06
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala