Žrtve Jasenovca da dobiju ulicu u Beogradu: Vladika Jovan pozvao na pokretanje akcije

Pratite nas
Episkop pakrački Jovan pozvao je na pokretanje akcije kojom bi žrtve Jasenovca dobile ulicu u Beogradu.
Niko na svetu neće da prihvati da mi brinemo o Jasenovcu ako u prestonici Srbije taj pojam ne postoji, rekao je vladika Jovan, povodom poslednjeg pokušaja da se u izraelskom listu „Džeruzalem post“ u tekstu nepoznatog australijskog novinara Dejvida Golmana minimalizuje broj jasenovačkih žrtava.
Vladika Jovan je skrenuo pažnju na to da se u Srbiji decenijama niko nije bavio pitanjem Jasenovca, te smatra da će se glas iz Srbije čuti onda kada u Beogradu bude makar mali natpis „Jasenovac“ na nekoj ulici.
„Dotad nemojte očekivati da se iz Srbije čuje bilo kakav glas o Jasenovcu“, rekao je vladika Jovan za TV Tanjug.
On je napomenuo da ne postoji monografija o Jasenovcu koju je napisao srpski istoričar, a kamoli da postoji takva knjiga na engleskom ili bilo kom drugom jeziku.
„Nema sumnje da je film „Dara iz Jasenovca“ učinio mnogo za ovu temu, ali postoje ogromne praznine koje moraju da se popunjavaju tako što će da budu napisani ozbiljni naučni radovi koji će omogućiti da se ide i u druge sfere života“, rekao je vladika.
On smatra da je sporni tekst u „Džeruzalem postu“, da u ustaškom logoru Jasenovac nije pobijeno više od 4.500 ljudi, velika mrlja na obrazu tog uglednog lista.
Uz pitanje kako je to sebi mogao da dozvoli, vladika je istakao da je tekst srećom brzo uklonjen i to zahvaljujući reakcijama sa svih strana.
Spomen kompleks na mestu logora Jasenovac - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Ko negira Jasenovac, negira i Aušvic: Kako je srpski istoričar pobio lažne tvrdnje u izraelskom listu
On je istakao da Jasenovac nije tema vlasti od 1945. godine pa naovamo, niti akademske zajednice u Srbiji, te naveo podatak da je samo na Filozofskom fakultetu u Beogradu do danas odbranjen samo jedan rad na temu Jasenovca i to daleke 1989. godine.
Vladika Jovan je naglasio da treba pitati šefove katedri na fakultetima i šefove istorijskih instituta koji su te funkcije obavljali poslednjih 80 godina, kao i ministre kulture od 1992. godine čija je dužnost bila da razvijaju beogradski Muzej žrtava genocida i zašto je tako zanemaren.
Imao je primedbu i na to što u Jerusalimu i Americi nikada nije napravljena izložba o Jasenovcu, a za onu organizovanu pre nekoliko godina u sedištu UN je rekao da je „pola toga bilo pokriveno, zato što UN nisu prihvatale pola od toga“ što je tamo prikazano.
Prema njegovim rečima, Srpska pravoslavna crkva radi šta može, podigla je manastir u Jasenovcu, moli se za jasenovačke mučenike, a 13. septembra obeležava dan Novomučenika jasenovačkih.
Novojerusalimski manastir Ruske pravoslavne crkve nakon potpune restauracije u gradu Istri, Moskva. - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
Na Uralu se gradi crkva posvećena jasenovačkim novomučenicima /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala