Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Generalni sekretar UN otkrio šta je jedina prednost Saveta bezbednosti u pregovorima s talibanima

© AFP 2023 / JOSE JORDANGeneralni sekretar UN Antonio Gutereš
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Pratite nas
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je danas da želja talibana (terorističke organizacije zabranjene u Rusiji) za međunarodnim priznanjem predstavlja jedinu prednost Saveta bezbednosti UN da insistira na inkluzivnoj vladi i poštovanju ljudskih prava u Avganistanu, posebno ženskih.
Gutereš je novinarima rekao da je o tome govorio na zatvorenoj sednici Saveta bezbednosti u ponedeljak, pozvavši članice tog tela da budu ujedinjene.
„Veoma je važno da međunarodna zajednica bude ujedinjena, da sve članice Saveta bezbednosti budu ujedinjene kako bismo iskoristili zaiteresovanost talibana za legitimno priznanje, što je naša jedina prednost“, poručio je Gutereš.
On je istakao da je spreman da sam pregovara sa talibanima kada bude jasno s kim treba da razgovara i kojim povodom, prenosi Rojters.
Naveo je da su do sada zvaničnici UN u Kabulu bili u bliskom kontaktu sa talibanima.
Gutereš je ocenio da bi zajednički front u pregovorima sa talibanima mogao da ih natera da formiraju inkluzivnu vladu, da poštuju ljudska prava, nastave da dozvoljavaju evakuaciju iz Kabula i da spreči da Avganistan postane raj za terorizam.
On je izrazio nadu da će dešavanja u Avganistanu i diskusija o avganistanskom problemu završiti formiranjem inkluzivne vlade u toj zemlji.

UN ne može da upravlja aerodromom u Kabulu

Govoreći o situaciji u Kabulu, Gutereš je istakao da UN nema potrebne kapacitete da preuzme upravljanje aerodromom u Kabulu.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Kriza u Avganistanu
Rusija: Mogućnost isključenja talibana sa spiska terorista zavisiće od njih samih
„Mislim da nemamo kapacitete za upravljanje aerodromom. Očigledno da možemo da sarađujemo sa svim stranama ako se naše prisustvo smatra korisnim, ali je nerealno verovati da UN mogu da upravljaju aerodromom u trenutnim okolnostima“, odgovorio je Gutereš na pitanje mogu li UN na neki način da budu uključene u upravljanje vazdušnom lukom avganistanske prestonice nakon povlačenja američkih trupa.
Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove. Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom.
Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“. Portparol političke kancelarije Talibana Muhamed Naim kasnije je objavio da je rat u Avganistanu završen.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala