Šijaković upozorava: Odigrala se specijalno režirana akcija pred ustoličenje mitropolita Joanikija

© Sputnik / Aleksandar MilačićVladika Joanikije održao je potresan govor na sahrani mitropolita Amfilohija u Podgorici.
Vladika Joanikije održao je potresan govor na sahrani mitropolita Amfilohija u Podgorici. - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Pratite nas
Duboka država je na Ivanovim koritima na hrišćanski praznik organizovala događaj kojim je uzurpirala crkvu i crkvenu imovinu, kazao je profesor Bogoljub Šijaković komentarišući za Sputnik upad pristalica nepriznate „Crnogorske pravoslavne crkve” u crkvu Preobraženja Gospodnjeg pod Lovćenom.
Istovremeno, policija nije dala svještenicima Mitropolije crnogorsko-primorske da održe litiju.
„Ja ono što se desilo u crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima gledam kao dio operativnih aktivnosti pred ustoličenje mitropolita Joanikija 5 . septembra u Cetinjskom manastiru. To su aktivnosti kojima upravlja Milo Đukanović, a kojima se efektivno ne suprotstavlja premijer Zdravko Krivokapić. Zašto to kažem? Zato što imamo paradoksalnu situaciju da crnogorska policija obezbjeđuje provalnike u vršenju krivičnog djela provale i omogućava im da uzurpiraju tuđu imovinu. Dakle, treba postaviti pitanje Vladi Crne Gore kako je moguće da policija obezbjeđuje provalnike, a zabranjuje da sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske uđu u svoju crkvu i održe litiju”, pita Šijaković.
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Poruka sa Cetinja uoči ustoličenja Joanikija: Sačuvajmo mir i dostojanstvo
On postavlja pitanje na osnovu čije odluke je sveštenicima MCP zabranjen ulaz u njihovu crkvu, jer su takvim ponašanjem policije povrijeđeni Ustav Crne Gore, Zakon o slobodi vjeroispovijesti, pravo na vjerska okupljanja, građansko i imovinsko pravo… „Interesantno je da ove pravne povrede omogućava policija”, kaže Šijaković.
On ukazuje da državna sila umjesto da jemči vladavinu prava, ona je ugrožava.
„Tom silom upravlja Vlada Crne Gore i onda je to pitanje za premijera Krivokapića i vicepremijera Dritana Abazovića , koji kontroliše sve bezbjednosne službe, da li su počeli da primjenjuju propali zakon Mila Đukanovića koji je predviđao otimačinu vlasništva Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, a koji je bio uzrok početka litija i promjene vlasti na izborima u Crnoj Gori 30. avgusta prošle godine. Kako to da Vlada Crne Gore njeguje instrumente prisile protiv volje većine njenih poreskih obveznika”, kaže Šijaković.
On ističe da bi sve to valjalo pitati Vladu crne Gore i ono što se desilo na Ivanovim koritima postaviti na taj nivo, a ne na nivo da je to uradila šačica nekontrolisanih pojedinaca neke službe.

„Treba istaći da će odlučnost crkve i naroda da odbrane svoju slobodu i pravo pobijediti. To što su vladajuće strukture učinile sve da transformišu volju građana u pravcu politike Mila Đukanovića i DPS-a je privremeno i ovo je poruka narodu Crne Gore da treba da bude spreman da opet brani svoju slobodu“, ističe Šijaković.

Tenzije pravi onaj ko ne poznaje Crnu Goru

Vladimir Pavićević iz Platforme za Crnu Goru kaže da je ustoličenje Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija svečani čin i da se njemu danas u Crnoj Gori raduju i vjernici i oni ljudi koji nisu vjernici, a koji poštuju veliku istoriju Mitropolije i tradicije Crne Gore i Crnogoraca. „Sjedište Mitropolije je na Cetinju i prirodno je da ta svečanost bude upriličena u Cetinjskom manastiru“, ističe Pavićević.
Pavićević za Sputnjik kaže da tenzije oko crkvenog pitanja danas pravi samo onaj ko suštinski ne poznaje Crnu Goru i ko procjenjuje da stvaranje tenzija može biti politički koliko-toliko korisno. „A to je u Crnoj Gori danas Đukanovićev DPS. Milo nastavlja da ekstremizuje svoju političku poziciju, a takvim pristupom može samo na kraju da umanji broj glasača DPS-a. Zanimljivo je da i Duško Marković svojom današnjom izjavom opominje Mila Đukanovića da radikalizmom samo šteti svima u DPS-u”, ističe Pavićević.
Pročitajte još:
Diplomate SAD i EU oglasile se o ustoličenju Joanikija
Gradonačelnik Cetinja pisao ambasadorima: „Apelujte da ustoličenje Joanikija bude na drugom mestu“
Ustoličenje Joanikija na Cetinju 5. septembra, doček patrijarha dan ranije u Podgorici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala