Poruka sa Cetinja uoči ustoličenja Joanikija: Sačuvajmo mir i dostojanstvo

© Sputnik / SputnjikCetinjski manastir
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Pratite nas
Grupa građana Cetinja oglasila se otvorenim pismom povodom predstojećeg ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, apelujući na sugrađane da učine sve da bi se sačuvao mir i dostojanstvo tog grada kako bi i ubuduće bili sugrađani, komšije i prijatelji kojima je u prvom planu interes Cetinja.
Poručujući da su počastvovani što je dugogodišnji iguman Cetinjskog manastira i rektor Cetinjske bogoslovije, izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve, koja osam vekova neprekinuto traje u Crnoj Gori, grupa Cetinjana je navela da smatra da njegovo ustoličenje treba da se obavi po crkvenom poretku, u gradu u kom su stolovali svi njegovi prethodnici, a na način koji poštuje sve postojeće propise države Crne Gore.
U otvorenom pismu, objavljenom na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske, ukazuju da sve druge kvalifikacije na njegovu adresu, koje su stizale od nekih njihovih sugrađana, smatraju nedostatkom dobre volje i na neki način odricanjem od sopstvene istorije, Crne Gore i Cetinja — koji su, sa dobrodošlicom i radošću, ispratili ustoličenja prethodnih mitropolita, baš u Cetinjskom manastiru i baš od srpskog patrijarha.
Skup „crnogorskih patriota“ na Cetinju, ispred Cetinjskog manastira - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Tvrđava separatizma ili duhovni centar Srba: Zašto je baš na Cetinju poprište istorijskog sukoba
Navodeći da se obraćaju u ime brojnih Cetinjana i istomišljenika, ističu da poštuju svačije pravo na mišljenje i mirno protestno okupljanje (dok se odvija u zakonskim granicama) i praštaju brojne uvrede koje su, indirektno ovih dana upućene i na njihov račun, a koje su o njima i o novom mitropolitu govorile na ružan način.
„Crnu Goru, Cetinje i njihov identitet treba braniti poštovanjem Ustava i zakona ove države, a ne medijskom hajkom na neistomišljenike. Pominjanje ‘krvi, suza i razaranja’ u saopštenjima kojima je zasut naš prestoni grad, upravo priliči bivšem direktoru policije, predsednikovom savetniku i stranačkom aktivisti g. Veselinu Veljoviću, koji poziva Cetinjane na okup, ali ne i nama Cetinjanima, koje neki očigledno žele da međusobno suprotstave i zakrve, kako ne bi pričali o životnim temama i problemima zbog kojih naš grad od popisa do popisa ima po 20 odsto manje stanovnika“, navodi se u pismu.
Pismo su potpisali:
1. Rajko popa Komnena Radusinović, dil.el.ing
2. Gavrilo Mirkov Petrović Njegoš, sportista
3.Rade Mirkov Petrović Njegoš, sportista
4.Jovan Slobodanov Kaluđerović, fudbalski sudija
5. Zoran Jovanov Popivoda, kapetan duge plovidbe
6. Ivo Dujov Martinović, mašinski tehničar
7. Zoran Danilov Lubarda, mašinski tehničar
8. Mirko Vidov Bošković, inženjer nautike
9. Nikola Vojislavljev Markuš, mašinski tehničar
10. Goran Božov Martinović, mašinski tehničar
11. Ratko Mihajlov Kuzman, mašinski tehničar
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala