Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Šef ruskog Saveta bezbednosti: SAD za 20 godina pretvorile Avganistan u globalnu narko laboratoriju

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaSekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Pratite nas
Amerika je za proteklih 20 godina pretvorila Avganistan u narko laboratoriju globalnih razmera, proizvodnja droge u toj zemlji je u tom periodu porasla 40 puta, izjavio je sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev.
Istovremeno, kako je rekao, razvoj Avganistana i njene državnosti unazađen je za nekoliko decenija.

„Umesto da se bori protiv trgovine drogom u poslednje dve decenije vojno-političkog upravljanja Avganistanom Amerika je u toj zemlji realizovala projekat stvaranja globalne narko laboratorije. Proizvodnja droge porasla je 40 puta. Pored toga porasla je i teroristička aktivnost, a u Avganistanu su se ustalile terorističke organizacije poput Al Kaide, DAEŠ, Islamskog pokreta Istočnog Turkestana i ostalih koji na Avganistan gledaju kao na zemlju odakle bi posle mogli da prebace aktivnost i na druge zemlje Centralne Azije“, naglasio je Patrušev u intervjuu za list „Izvestija“.

On je takođe kazao i da Amerika za svo to vreme i pored ulaganja ogromne sume novca nije uspela da obuči avganistansku vojsku i policiju kako bi pružila otpor talibanima budući da su se oni prilikom ofanzive terorista predavali bez ikakve borbe.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Kriza u Avganistanu
Lavrov: Situacija u Avganistanu – kolaps nakon ishitrenog povlačenja SAD i NATO

Zapadne obaveštajne službe su odradile loš posao

Aktuelna situacija u Avganistanu je delimično i zasluga nekompetentno odrađenog posla zapadnih obaveštajnih službi i drugih delova NATO-a, izjavio je Patrušev.

„Uverenje vojnog i političkog rukovodstva SAD i njihovih saveznika da oni u potpunosti kontrolišu situaciju u Avganistanu je dovela do apsolutnog neznanja i loše procene realne situacije u toj zemlji“, konstatovao je on.

Patrušev je ocenio i da su slični propusti napravljeni i kada je reč o drugim zemljama Bliskog istoka, poput Sirije, Iraka i Libije.

Obični građani plaćaju ceh

Sekretar ruskog Saveta bezbednosti je ocenio i da su sada obični građani Avganistana primorani da plate ceh za greške koje je načinio Vašington.

„U pitanju je još jedan primer uverenja anglosaksonaca u ispravnost donošenja odluka svaljujući pritom sve greške na druge. Amerika upravo to sada i radi. Optužuje bivšu avganistansku vlast za nekompetentnost iako ju je sama i postavila, a govori i o nedovoljnoj pripremi avganistanske vojske iako ju je sama i obučavala“, naglasio je.

Patrušev je dodao i da Amerikanci i Evropljani sada iz Avganistana evakuišu svoje ljude i vojsku, a sve one Avganistance koji su sarađivali sa njima ostavljaju na cedilu.
„Vreme je da se evropski zagovornici ljudskih prava zapitaju kako se sve to sada uklapa u te famozne zapadne vrednosti?“, zaključio je.
Sve o krizi u Avganistanu pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala