Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Rusija: Posle odlaska SAD iz Avganistana ostala teroristička pretnja

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na zasedanju Saveta bezbednosti UN o Siriji
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na zasedanju Saveta bezbednosti UN o Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Pratite nas
Odlaskom Sjedinjenih Američkih Država a i NATO-a Avganistan nije prestao da bude mesto iz kojeg potiču terorističke i narkotičke pretnje, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti UN.
„Čini se da je nakon tragičnih događaja 11. septembra 2001. Avganistan 20 godina bio pun američkih i NATO trupa, instruktora i savetnika, čija se svrha zvanično nazivala borba protiv terorizma i priprema avganistanskih nacionalnih bezbednosnih snaga za ovu borbu. U tu svrhu su angažovani ogromni ljudski i finansijski resursi“, objasnio je Nebenzja.
Talibani nakon ulaska u predsedničku palatu u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Kriza u Avganistanu
Talibani: Želimo prijateljske odnose sa svim zemljama
„Kakvi su rezultati ove pomoći i prisustva? Strani pomoćnici su otišli i svi dvadesetogodišnji napori u trenu su poništeni“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, niko „nije hteo, a nije bio ni sposoban da se bori za uvedene vrednosti i interese stranih sila“.
„Da li je Avganistan prestao da bude mesto sa čije teritorije dolazi teroristička i narkotička pretnja? Naravno da ne. Ali sa tim će već morati da se pozabave nove avganistanske vlasti i susedi Avganistana“, konstatovao je ruski diplomata.
Nebenzja je naveo da će Rusija u Avganistanu sarađivati samo sa onim političkim snagama koje nisu povezane sa teroristima, „pre svega sa DAEŠ-om, Al Kaidom (obe terorističke organizacije zabranjene u Rusiji) i grupama koje su sa njima povezane“.
„Nadamo se da će se sve avganistanske strane uzdržati od nasilja i pomoći u mirnom rešavanju situacije“, dodao je on.

Saradnja u borbi protiv terorizma

Nebenzja je dodao da je borba protiv terorizma zajednički zadatak i da Moskva poziva druge zemlje na saradnju po tom pitanju.
Prema njegovim rečima, u poslednje vreem dolazi do aktivnog širenja terorističke ideologije DAEŠ-a (teroristička organizacija zabranjene u Rusiji) među decom u sajber prostoru.
„Pozivamo države-članice da rade na prevenciji i deradikalizaciji među ovom izuzetno ugroženom kategorijom građana“, naglasio je on.
Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove. Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“. Portparol političke kancelarije Talibana Muhamed Naim kasnije je objavio da je rat u Avganistanu završen.
Pročitajte još:
Moskva: Situacija u Avganistanu dobila regionalni značaj
Proglašen Islamski Emirat Avganistana - obelodanjeno kako će izgledati novi grb i zastava
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala