Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Poslednji bastion odbrane: Protivnici talibana mole Zapad da im pošalje oružje

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaTalibani posle smene vlasti u Avganistanu
Talibani posle smene vlasti u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Pratite nas
Protivnici talibana (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) iz provincije Pandžšer, koja nije pod kontrolom tog pokreta, pozivaju Zapad da im dostavi oružje, izjavio je njihov lider Ahmad Masud, prenosi list „Vašington post“.
Masud, koga list naziva liderom Fronta otpora Avganistana, je sin pokojnog lidera „Severne alijanse“ Ahmada Šaha Masuda, koji se takođe borio protiv talibana.
Prema rečima Masuda mlađeg, SAD i njeni saveznici su „napustili bitku“, međutim, Amerika još uvek može biti „veliki arsenal demokratije“.
„Molim prijatelje Avganistana na Zapadu da nas podrže u Vašingtonu i Njujorku, pred kongresom i administracijom američkog predsednika Džozefa Bajdena, da nas podrže u Londonu, gde sam studirao, i u Parizu, gde su mom ocu ovog proleća odali počast nazvavši jednu aleju na Jelisejskom polju po njemu“, izjavio je vođa pobunjenika.
Avganistanski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Kriza u Avganistanu
U toku borbe u Avganistanu: Deset hiljada avganistanskih vojnika ustalo protiv talibana
Kako tvrdi Masud, na njegov poziv su odgovorili vojnici avganistanske vojske i specijalci koji su krenuli ka provinciji Pandžšer naoružani i sa tehnikom.
„Šta god da se dogodi, ja i moji vojnici mudžahedini ćemo štiti Pandžšer kao poslednji bastion avganistanske slobode. Naš ratnički duh je nedodirljiv. Mi iz iskustva znamo šta nas čeka. Međutim, nama je potrebno više oružja, više municije i opreme“, navodi on.
Ranije je vojni izvor u Kabulu za Sputnjik rekao da su snage potpredsednika Afganistana Amrulaha Saleha, koji se ranije proglasio za predsednika republike, povratile kontrolu nad područjem Čarikar u provinciji Parvan i vode borbe protiv talibana u Pandžšeru.
Deset hiljada vojnika, uključujući snage generala Abdul Rašida Dustuma, kreću se ka Pandžšeru u rat protiv talibana.
Sve o krizi u Avganistanu pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala