PCR test posle povratka sa letovanja: Krizni štab razmatra nove mere

© Sputnik / Lola ĐorđevićSednica Kriznog štaba
Sednica Kriznog štaba - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Pratite nas
Medicinski deo Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona zatražio je njegovu sednicu, a ona bi trebalo da bude održana u ponedeljak ili utorak. Na njoj će biti predložene nove mere.
Jedna od novih mera koje će biti predložene je ograničavanje okupljanja, a druga PCR testiranje prilikom povratka turista iz inostranstva u Srbiju, potvrđeno je Novostima.
U medicinskom delu Kriznog štaba, ipak, ne nadaju se mnogo da bi ovakav predlog mogao da bude prihvaćen, jer za to ne postoji konsenzus.
Dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, očekuje da će broj zaraženih da raste do kraja meseca zbog povratka naših građana iz inostranstva sa odmora, među kojima mnogi dolaze sa infekcijom.
Darija Kisić Tepavčević - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Imunitet posle treće doze traje godinama: Darija Kisić Tepavčević o vakcinaciji
Za Krizni štab, prioritetni cilj je i dalje povećanje obuhvata vakcinacijom. Građanima jeste ostavljeno da sami biraju treću dozu, kao i prve dve, ali među stručnjacima, ipak, preovlađuje stav da bi imunizaciju protiv kovida trebalo nastaviti istim cepivom.
Dr Predrag Kon, epidemiolog, kaže da je to važeći stav vakcinologije. I profesor dr Ljiljana Gojković Bukarica sa Instituta za farmakologiju i kliničku farmakologiju beogradskog Medicinskog fakulteta, smatra da je idealno da dodatna, buster doza, bude vakcina istog proizvođača.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala