Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Ogromna nalazišta litijuma i zlata: Da li je Kina već prepoznala ekonomski potencijal Avganistana

© Sputnik / Pavel LisitsynRudar
Rudar - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Pratite nas
Kina je signalizirala da će uspostaviti nove diplomatske odnose s Kabulom nakon stabilizacije situacije. Mnogo je nepoznanica o budućnosti zemlje nakon što su je preuzeli talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), ali Peking bi mogao da pomogne Avganistanu da iskoristi nove poslovne mogućnosti ako se uspostavi mir i red.
To je mišljenje komentatora Azije i Pacifika Tomasa V. Paukena.
Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je 16. avgusta da poštuje volju i izbor avganistanskog naroda, dodajući da se nada da će u zemlji biti obezbeđen nesmetan prelaz vlasti. Ranije, u nedelju, talibani su zauzeli glavni grad Avganistana Kabul i proglasili kraj rata.

Kineski pragmatizam u spoljnim poslovima

Za razliku od američkih političara, za koje se činilo da su zatečeni, Peking nikako nije bio iznenađen time što su talibani brzo preuzeli zemlju, kaže Tomas V. Pauken II, komentator azijsko-pacifičkih poslova iz Pekinga i autor knjige „SAD protiv Kine: Od trgovinskog rata do recipročnog dogovora“. U stvari, Kinezi su smatrali da je to neminovnost otprilike u isto vreme, početkom jula, kada je američki predsednik Džo Bajden održao konferenciju za novinare, tvrdeći da talibani ne mogu da pobede sadašnje avganistanske snage, od kojih se očekivalo da brane naciju, primećuje komentator.
„Kineska vlada je shvatila da se talibani spremaju da iskoriste haos i dezorganizaciju povlačenja Bajdenovih američkih trupa kako bi zauzeli zemlju u vakuumu“, napominje Pauken. „Široko rasprostranjena korupcija bila je endemska u avganistanskoj vladi, dok je masovni razvoj polja opijumskog maka u zemlji namamio međunarodne kriminalne grupe i dilere droge da uđu u zemlju. Rastuća korupcija ne može biti održiva, jer obični građani postaju najveći gubitnici“.
Pod ovim okolnostima nije iznenađujuće što su talibani osvojili mnoge seljake, jer su ih oni videli kao brutalne, ali poštene, smatra posmatrač Azije i Pacifika, prenosi „Sputnjik internešnal“.
„Avganistansko društvo je trunulo do temelja, američke trupe nisu uspele u nastojanjima da poboljšaju lokalne uslove, pa su neizbežno talibani bili u dobroj poziciji da ulete u Kabul i zauzmu zemlju“, kaže on.
„Kina je to videla“, dodaje.
Govoreći tokom sastanka 28. jula 2021. godine sa delegacijom talibana u Tjencinu, državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je da su talibani „važna vojna i politička snaga u Avganistanu i da se očekuje da će odigrati važnu ulogu u miru, pomirenju i procesu rekonstrukcije u zemlji“.
Vangova izjava demonstrira duboki pragmatizam kineske vlade, kaže Pauken, sugerišući da je kinesko rukovodstvo već tada očekivalo da će talibani formirati novu vladu u Avganistanu i da su se za to pripremili. Međutim, Peking i dalje vidi talibane kao terorističku organizaciju, pa neće žuriti sa priznavanjem legitimiteta militantne grupe, dodaje on.
Osim toga, to što su avganistanski pobunjenici preuzeli zemlju sa sobom nosi rizike za Narodnu Republiku, smatra komentator. Pauken ističe da u pobunjeničkom pokretu postoje različite grupe, dodajući da je bilo nepotvrđenih izveštaja da su neki militanti vrbovali i obučavali ljude kako bi podržali terorističke ćelije povezane sa Islamskim pokretom Istočni Turkistan – ETIM ( terorističkom organizacijom zabranjenom u Rusiji) i grupama ujgurskih separatista.
„Kina se nada da će talibani, ako žele da imaju bliže veze s Pekingom, morati da suzbiju ETIM i druge teroriste koji pokušavaju da se infiltriraju u Kinu“, ističe komentator.

Potencijalne poslovne mogućnosti za Kinu i Avganistan

Međutim, u isto vreme izgleda da talibani počinju da svedoče o blagodatima mirnog prelaska na vlast, kaže Pauken, misleći na pokušaje avganistanske grupe da očuva mir i red na teritorijama pod svojom kontrolom.
Ako se u Avganistanu uspostavi sigurnost i stabilnost, Kina bi mogla da doprinese tamošnjoj posleratnoj obnovi i razvoju i da podstakne zajedničke projekte u okviru Kineske inicijative „Pojas i put“ (BRI), napisao je kineski „Global tajms“ prošle nedelje.
Neverovatne poslovne mogućnosti mogle bi da se otvore i za Avganistan i za Kinu, slaže se komentator Azije i Pacifika. Prema nekim procenama, Avganistan ima između jednog biliona i tri biliona dolara rudnog bogatstva u podzemnim rezervama, uključujući ogromna nalazišta zlata i litijuma koja se mogu koristiti za razvoj baterija za električna vozila.
Dok Avganistanci drže mnoge minerale i retke zemlje, nedostaje im infrastruktura i oprema za njihovu eksploataciju i prodaju globalnim kupcima, naglašava Pauken, dodajući da bi kineska pomoć da se istraži ovo bogatstvo mogla da dobro dođe.
Pročitajte još:
Američki „neuspeh“ u Avganistanu – zamka za Kinu?
Global tajms: Da li je Avganistan predznak buduće sudbine Tajvana
„Ovo je najveća sramota u istoriji SAD, Kina nam se smeje“: Tramp o povlačenju iz Avganistana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala