Kraj drame: Priveden muškarac ispred američkog Kongresa koji je tvrdio da ima eksploziv

© AFP 2023 / DANIEL SLIMKongresna biblioteka
Kongresna biblioteka - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Pratite nas
Vašingtonska policija privela je Reja Rouzberija koji je sedeo u vozilu ispred zgrade američkog Kongresa i tvrdio da sa sobom nosi eksploziv. Policijski zvaničnik rekao je za medije da još uvek ne može da kaže da li u vozilu ima eksploziva, jer je istraga na licu mesta i dalje u toku.
„Mislio si da Jug neće doći. Džo Bajdene, Jug je stigao. Čekam tvoj poziv. Ti si na potezu“, poručio je Rouzberi pre hapšenja američkom predsedniku Džozefu Bajdenu putem svog naloga na Fejsbuku.
Fejsbuk je u međuvremenu uklonio Rouzberijev nalog sa svoje platforme. Korisnici Tvitera pišu da je on tražio od Bajdena da podnese ostavku i da je poručio da je „revolucija počela“.
„Možeš da me ubiješ i raznesesš dva i po gradska bloka. Nisam došao da povredim nikoga. Da jesam, rekao bih im da kažu ljudima da odu. Dao bih gas i došao ti pravo na ulazna vrata“, kazao je ranije Rouzberi.
On je rekao da je tamo došao s razlogom:
„Ovde sam zbog američkog naroda. Ako želiš da me smakneš – smakni me. A kada patriote budu došle, bićeš u nevolji. Spreman sam da umrem za cilj“.
Policija je ranije opkolila Rouzberija koji sedi u vozilu ispred Kongresne biblioteke na Kapitol hilu u Vašingtonu zbog sumnje da poseduje eksploziv.
Evakuisana je zgrada biblioteke i okolne zgrade, javio je AP. Obližnja stanica metroa je zatvorena. Zaposleni su prebačeni na sigurnije lokacije putem mreže podzemnih hodnika.
Policija je upozorila građane da izbegavaju taj deo grada.
Prema navodima neimenovanih izvora iz policije, primljena je dojava o eksplozivnoj napravi u kamionu, u blizini biblioteke, dodaje Si-En-En.
Policija je poslala pregovarače da pregovaraju sa muškarcem koji preti, a koji se nalazi u pikapu, naveo je jedan od izvora.
„U toku je istraga. Pažljivo pratimo situaciju i ažuriraćemo informacije na ovom nalogu kada dobijemo one koje možemo da objavimo“, navela je policija Kapitol hila na Tviteru.
Policija je blokirala ulice oko Kapitola vatrogasno-spasilačkim kamionima, a specijalne jedinice policije kao i pripadnici Federalnog istražnog biroa (FBI) su prisutni na samoj lokaciji.
U Kongresu ove nedelje nema zasedanja, ali zaposleni dolaze na Kapitol hil.
Kongresna biblioteka je nacionalna biblioteka Sjedinjenih Država i „istraživačka ruka” Kongresa Sjedinjenih Država. To je jedna od najvećih biblioteka na svetu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala