Filmu „Nečista krv – Greh predaka“ nagrada na Festivalu filmskog scenarija

© Sputnik / FAME Solutions/PromoDragan Bjelogrlić kao Hadži Trifun u "Nečistoj krvi"
Dragan Bjelogrlić kao Hadži Trifun u Nečistoj krvi - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Pratite nas
Film „Nečista krv – Greh predaka“ dobio je prvu nagradu na 45. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji, za scenaristu Vojislava Nanovića i autora adaptacije scenarija Milenu Marković.
Nagradu je dodelio žiri u sastavu: Ivana Vujić, Aleksandar Đaja, i Radoslav Zelenović.
U obrazloženju odluke stoji da je ovaj scenario „izvanredna freska likova Bore Stankovića, kao i slika srpskog patrijarhalnog mentaliteta i njegove borbe za opstanak i oslobođenje od turske vlasti“.
Nagradu je primila Jovana Stanojlović, unuka Vojislava Nanovića, koja je, zahvalivši se u ime porodice i Zadužbine Vojislava Nanovića kazala:
„Na simboličan način, ovo je u stvari prvi kapital koji je Voja uneo u Zadužbinu, svojim velikim delom. Njegov blagoslov nas prati“.
© Foto : Marko CrnoglavacPrva nagrada za scenaristu Vojislava Nanovića i Milenu Marković na 45. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji.
Prva nagrada za scenaristu Vojislava Nanovića i  Milenu Marković na 45. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji. - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Prva nagrada za scenaristu Vojislava Nanovića i Milenu Marković na 45. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji.
Nakon prikazivanja u Vrnjačkoj banji, publika će „Nečistu krv – Greh predaka” moći da pogleda 20. avgusta na svečanom otvaranju četvrtog Dunav Film Festa i 22. avgusta u Nišu, na 56. Filmskim susretima. Beogradska bioskopska premijera zakazana je za 24. avgust, a bioskopska distribucija u Srbiji i celoj Evropi počinje istovremeno, 26. avgusta, i sa velikim iščekivanjem publike otvara jesenju sezonu bioskopa.
Radnja filma „Nečista krv - Greh predaka” dešava se pre Sofkinog rođenja i prati priču o njenom dedi Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom.
© Foto : Jutjub printskinDragan Bjelogrlić kao Hadži Trifun u "Nečistoj krvi"
Dragan Bjelogrlić kao Hadži Trifun u Nečistoj krvi - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Dragan Bjelogrlić kao Hadži Trifun u "Nečistoj krvi"
Film je rađen po scenariju Vojislava Nanovića, koji je adaptirala Milena Marković. Za scenografiju je bio zadužen Milenko Jeremić, koji je sa svojim timom za potrebe filma izgradio rekonstrukciju Vranja iz 19. veka, dok je kostime epohe kreirala kostimografkinja Marina Medenica.
Dragan Bjelogrlić kao Hadži Trifun u Nečistoj krvi - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2021
Domaći film, a nema Staljina, blata i Cigana: Ovo imperijalni mozgovi neće moći da sažvaću /video/
U ovom filmu od nacionalnog značala koji su podržali Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture, MEDIA fond Kreativne Evrope i Delegacija EU u Srbiji uloge tumače Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan, Tim Sejfi, Nela Mihailović, Marko Grabež, Aleksandar Ristoski, Nedim Nezirović, Dejan Bućin, Teodora Dragićević, Milica Gojković i Vaja Dujović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala