Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Avganistanske izbeglice ekskluzivno za Sputnjik: Ne smemo da se vratimo, talibani će nas ubiti

© Sputnik / Osman Nuri CeritIzbeglica iz Avganistana
Izbeglica iz Avganistana - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Pratite nas
Avganistanci, koji su pre nekog vremena pobegli u Tursku zbog teške finansijske situacije u svojoj domovini ili zbog progona talibana (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), sada sa zabrinutošću posmatraju šta se dešava u Avganistanu. Kako kažu, plaše se da će ih talibani ubiti ako se vrate u zemlju.
Nekoliko avganistanskih izbeglica koji žive u Turskoj ispričalo je za Sputnjik šta ih je nagnalo da pobegnu iz Avganistana i kako se osećaju povodom činjenice da su talibani preuzeli vlast u zemlji.
Muhamed Džemšid, čijeg su brata nedavno ubili militanti pokreta „Taliban“, ispričao je svoju priču.

„Talibani rade strašne stvari iza kamere. Ubijaju ljude. Moj brat je bio činovnik, komandant. Moj otac je penzionisani policajac, ne radi, sedi kod kuće. Ne može se naći posao u Avganistanu. Moja porodica, koja je tamo ostala, čeka novac koji im šaljem. Plašim se da se vratim u Avganistan, jer će me talibani ubiti“, objasnio je Džemšid.

Pripadnici specijalnih snaga avganistanske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Kriza u Avganistanu
Avganistanski naučnik o situaciji u Kabulu: Ne smemo izaći iz kuće

Talibani će uskoro pokazati pravo lice

S druge strane, Džavid, koji je u Tursku došao pre tri godine, zarađeni novac šalje kući za lečenje bolesne sestre.
„Avganistan je prodat. Vlasti su uzele novac i napustile svoj narod. Amerikanci su bili u zemlji 20 godina i nisu mogli ništa da učine. Sada su Amerikanci otišli, a na njihovo mesto su došli talibani, koji pokušavaju da se pokažu iz najboljeg svetla, ali kada vlast definitivno pređe u njihove ruke, pokazaće svoje pravo lice. Živim ovde sam, cela porodica mi je ostala u Avganistanu, ne mogu ni da uspostavim kontakt sa njima, da saznam kako su. Plašimo se talibana“, rekao je on.
Za Sputnjik je govorio i Habib Rahman, čija je supruga sa dvoje dece ostala u Avganistanu. Kako kaže, strahuje da se vrati u svoju zemlju, jer misli da će ga militanti ubiti.
„Veoma mi je teško ovde, ali ne smem da se vratim – talibani će me ubiti. Srce mi se cepalo kada sam gledao snimke onoga što se dešavalo u Avganistanu i kako su ginuli ljudi. Ne možemo da pozovemo svoju rodbinu, nemamo kontakt s njima“, dodao je.
Militanti pokreta Taliban u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Kriza u Avganistanu
Ekskluzivna reportaža: Kako živi Kabul prvog dana vlasti talibana
Strah od nove vlasti u Avganistanu oseća i Fahretin koji je stigao u Tursku pre dve godine.
„Video sam snimke kako su ljudi trčali za avionom koji je poletao. To je strašno. Avganistanski narod se našao u veoma teškom položaju. Kako bi se spasili, pokušavaju da se ukrcaju u avion i odlete. Talibani ne znaju za sažaljenje. Ne želimo da se vratimo nazad, jer se plašimo da će nas tamo ubiti. Stoga apelujemo na turski narod i molimo da ne proteruju Avganistance“, izjavio je avganistanski državljanin.
© AP Photo / Shekib RahmaniMeđunarodni aerodrom u Kabulu
Međunarodni aerodrom u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Međunarodni aerodrom u Kabulu
Podsetimo, situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove.
Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala