Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Američki „neuspeh“ u Avganistanu – zamka za Kinu?

© AP Photo / David GoldmanAmerički vojnici ukrcavaju se u avion za Avganistan
Američki vojnici ukrcavaju se u avion za Avganistan - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Pratite nas
SAD su od 2001. godine uložile 83 milijarde dolara u razvoj odbrambenog sektora Avganistana i njihovo povlačenje iz te zemlje trebalo bi da se posmatra kao ozbiljan neuspeh, prenosi libanska televizija „Majadin“. Međutim, autor članka smatra da se možda radi o američkoj zamci za Kinu.
Zapadni stručnjaci smatraju da se ono što se dogodilo u zemlji nije povezano sa lošom obukom i naoružanjem, već sa korumipiranim režimom bivšeg predsedika Ašrafa Ganija, navodi televizija.
„Prema mišljenju stručnjaka, razlog za davanje oružja talibanima i odsustvo želje za zaštitom većine avganistanskih gradova je nesposobnost lokalnih zvaničnika, nedostatak efikasnih lidera i preovladavanje ličnih sebičnih interesa“, navodi se u materijalu.
Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan  - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Kriza u Avganistanu
Bajdenov savetnik jedva izustio: Predsednik preuzima odgovornost za sve što je zadesilo Avganistan
Istovremeno, Kina i Rusija pokazuju veliko interesovanje za Avganistan, tvrdi autor i dodaje da je Pekingu situacija interesantna sa ekonomskog stanovišta, budući da se Avganistan nalazi na važnom delu Puta svile.
Kina namerava da pomogne Avganistanu u razvoju, ali je za nju važno da pokret „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) ne podržava ujgurske muslimane u Sinđanu, navodi televizija.
Što se Rusije tiče, za nju su odnosi sa Avganistanom deo evroazijskog projekta. Kako se navodi, Moskvi ne trebaju Amerikanci u blizini, pa se u tom pogledu interesi Rusije i Kine poklapaju.
Kina je spremna da popuni prazninu koja je nastala nakon povlačenja Amerike, ali bi mogli da je sačekaju problemi, dodaje se u članku.

„Možda je to razlog zašto Sjedinjene Američke Države sada odlaze, i taj potez je neka vrsta zamke, jer bi Kina mogla da zaglibi u afganistanskoj močvari“, zaključio je autor.

Podsetimo, nestabilnost u Avganistanu raste usred obećanja američke administracije da će do 11. septembra završiti sa povlačenjem trupa iz zemlje. Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove.
Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala