Sedam prepreka koji stoje pred "Severnim tokom 2"

© Sputnik / Lola Đorđević Gasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Pratite nas
Novinarka nemačkog lista "Handelsblat" Eva Fišer nabrojala je sedam glavnih poteškoća koji stoje pred realizacijom projekta "Severni tok 2".
Najveći problem za "Severni tok 2" je gasna direktiva EU, navodi se u članku. Problem za projekat može postati klauzula u dokumentu po kojoj vlasnik bilo kojeg gasovoda ne može istovremeno da bude i njegov operator, što se direktno tiče "Gasproma".
Drugi problem je otpor Poljske i baltičkih država izgradnji gasovoda.
"Poljska – jedna od najvećih protivnika gasovoda, kao i baltičke države i Slovaci. Ona koristi geopolitičke argumente: navodno, EU će se naći u energetskoj zavisnosti od Rusije što će dovesti u opasnost bezbednost unije", piše Fišerova.
Treća poteškoća: većina poslanika Evropskog parlamenta ne podržava "Severni tok 2".
Četvrta prepreka – nemačka partija "zelenih". Ako nakon septembarskih izbora za bundestag predstavnici ove partije uđu u koalicionu vladu, novi kabinet ministara neće kao dosad tako zdušno podržavati ovaj projekat.
Peta prepreka: još jedna prepreka na putu završetka projekta može postati novi savetnik američkog državnog sekretara za energetsku bezbednost Amos Hohštejn. On ima zadatak da svede na minimum geopolitičke rizike "Severnog toka 2".
Šesta prepreka su udruženja za zaštitu životne sredine Nemačke koja su podnela tužbu protiv gasovoda. Ekolozi pokušavaju da uz pomoć pravnih instrumenata zaustave izgradnju cevovoda u morskom delu Baltičkog mora, argumentujući to klimatskim promenama.
Poslednja prepreka – političari same EU u oblasti zaštite životne sredine, zaključila je Fišerova.
Postavljanje gasovoda „Severni tok 2“ - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
„Blumberg“: Republikanci imaju način da unište „Severni tok 2“
Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.
Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala