„Ovo je najveća sramota u istoriji SAD, Kina nam se smeje“: Tramp o povlačenju iz Avganistana

© REUTERS / Joshua RobertsAmerički predsednik Donald Tramp govori o strategiji SAD u Avganistanu u vojnoj bazi Fort Majer u Virdžiniji
Američki predsednik Donald Tramp govori o strategiji SAD u Avganistanu u vojnoj bazi Fort Majer u Virdžiniji - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Pratite nas
Američko povlačenje iz Avganistana pod administracijom Džoa Bajdena je najveća sramota u istoriji SAD, rekao je bivši predsednik te države Donald Tramp.
Tramp tvrdi i da će trenutna situacija u Avganistanu uticati na američke diplomatske odnose u narednim decenijama.
„Kad Kina gleda ovo, veoma je srećna i oni nam se smeju. Izvukao sam milijarde i milijarde dolara iz Kine, to se nije dogodilo. Nikada nismo dobili ni 10 centi od Kine. Bili su tako srećni da vide pokradene izbore i možda su, zapravo i pomogli u tome. Ali bili su tako srećni. Ovo je najveća sramota koju smo videli“, rekao je Tramp gostujući u emisiji Šona Hanitija na Foks njuzu.
Tramp je rekao da su SAD dobro plaćale avganistanske vojnike, ali su oni prestali da se bore kada su se SAD povukle.
„Oni su bili među najplaćenijim vojnicima na svetu. Radili su to zbog novca, jer kad smo mi otišli, prestali su da se bore. Svi su hrabri, ali je činjenica da je naša država plaćala avganistanskim vojnicima bogatstvo, pa smo ih na neki način podmićivali“, kazao je Tramp.
On je uporedio američke troškove za operaciju u Avganistanu sa ruskim vojnim budžetom.
„Trošili smo 42 milijarde dolara godišnje. Mislite o tome, 42 milijarde, a koliko shvatam, Rusija troši 50 milijardi dolara godišnje za celu vojsku. Čak 42 milijarde i nismo dobili ništa“, rekao je Tramp.
Američki predsednik Džo Bajden proglasio je 14. aprila kraj vojnog prisustva SAD u Avganistanu, što je bila najduža američka vojna kampanja u inostranstvu. Kada je povlačenje gotovo kompletirano, talibani (organizacija zabranjena u Rusiji) ušli su u Kabul i preuzeli zemlju 15. avgusta.
Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan  - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Kriza u Avganistanu
Bajdenov savetnik jedva izustio: Predsednik preuzima odgovornost za sve što je zadesilo Avganistan
Dok je pad Avganistana u ruke talibana izgledao kao iznenađenje za Bajdena, koji je uveravao Amerikance da su avganistanske snage sposobne i snažne, američki obaveštajci predvideli su da će islamisti brzo preuzeti Avganistan.
Govoreći o odlasku predsednika Avganistana Ašrafa Ganija u inostranstvo, Tramp je rekao da „nikada nije imao puno poverenje u njega.
„Nikad mi se nije sviđao, mislio sam da je on varalica“, rekao je Tramp.
Ulazak na Srednji Istok bila je najgora odluka u američkoj istoriji, tvrdi bivši predsednik SAD.
„Ovo je grozno vreme za našu zemlju. To je najviše ponižavajući period koji sam video“, rekao je Tramp.
Dok je bio predsednik, Tramp je obećao da će zaustaviti „neprekidni rat“ na Srednjem Istoku i postigao je u februaru 2020. dogovor sa talibanima, koji je Bajden nasledio
Taj dogovor predviđao je postepeno povlačenje trupa SAD iz Avganistana u zamenu za obećanje talibana da neće podržavati terorističke grupe.
Talibanski militanti na kontrolnom punktu u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Kriza u Avganistanu
Talibani: Civili moraju da predaju oružje
Tramp je, i pored toga, rekao da „talibani ne vole da pregovaraju“.
Američke trupe izvršile su invaziju na Avganistan pod vlašću bivšeg predsednika Džordža Buša mlađeg 2001. godine, kao deo „rata protiv terora“, koji je usledio posle napada u Njujorku i Vašingtonu 9. septembra.
Tokom operacije u Avganistanu, poginulo je 2.448 pripadnika američke vojske, kao i 47.200 avganistanskih civila, dok se troškovi procenjuju na 2,261 bilion dolara.
Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija
Kriza u Avganistanu
5 Septembar 2022, 13:06
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala