Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Moskva: Umesto da spreči krizu u Avganistanu, Zapad izmišljao ruske pretnje

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Pratite nas
Umesto da radi na sprečavanju migrantske krize u Avganistanu, Zapad se sve ove godine bavio izmišljanjem ruskih pretnji, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova komentarišući izjavu visokog predstavnika EU za spoljne poslove Žozepa Borelja o situaciji oko Avganistana nakon povlačenja zapadne koalicije iz zemlje.
„On (Borelj) je izjavio da nameravaju da pregovaraju sa avganistanskom stranom o sprečavanju migracionog kolapsa. Samo bih vam skrenula pažnju na činjenicu da je pregovore o sprečavanju migracionog kolapsa trebalo održati pre početka migracionog kolapsa. Obično se tako radi“, rekla je Zaharova.
Portparolka je podsetila da je Evropska unija – politička struktura koja se, između ostalog, bavi i problemom migracija.
Avganistanci na aerodromu u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Kriza u Avganistanu
Zaharova o situaciji u Kabulu: Ljudi traže pomoć, a SAD ćute
„I upravo tu strukturu predstavlja gospodin Borelj. Iskustvo je kolosalno. Na primeru Libije, Sirije i drugih zemalja Bliskog istoka i Severne Afrike“, konstatovala je ona.
„Zar zaista nisu shvatali šta će početi kada povuku kontingente (iz Avganistana)? Ne moguće da nisu shvatali do čega će dovesti ova situacija. Ti pregovori su morali da traju još koji mesec. Štaviše, trebalo je da postoji plan za slučaj vanrednog, nepredviđenog razvoja situacije. Gde je sve to? Odgovoriću vam: bili su zauzeti psovanjem Rusije, bili su zauzeti traženjem i izmišljanjem nekih mitskih ruskih pretnji. I desilo se ono o čemu smo govorili“, objasnila je Zaharova.
U utorak je visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, nakon vanredne video-konferencije ministara spoljnih poslova EU o Afganistanu, izjavio da je Evropska unija spremna za početak dijaloga sa novim avganistanskim vlastima kako bi se sprečile humanitarne i migracione krize.
Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove. Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“. Portparol političke kancelarije Talibana Muhamed Naim kasnije je objavio da je rat u Avganistanu završen.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala