Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Lavrov i Čavušoglu razgovarali o Avganistanu

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMinistri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu
Ministri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Pratite nas
Ministri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, razgovarali su telefonom o stabilizaciji situacije u Avganistanu i pozvali ključne igrače da osiguraju bezbednost i red, navodi se u saopštenju na sajtu ruskog Ministarstva.
„Strane su razgovarale o situaciji u Avganistanu i izrazile obostranu zainteresovanost za stabilizaciju situacije, a takođe pozvale ključne nacionalne snage da u što je moguće kraćem roku osiguraju bezbednost i red i zakon u zemlji“, ističe se u saopštenju.
Takođe se navodi da su dvojica ministara razgovarala o drugim međunarodnim i bilateralnim pitanjima, kao i da je razmotren plan predstojećih bilateralnih kontakata na visokom i najvišem nivou.
Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove. Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“. Portparol političke kancelarije Talibana Muhamed Naim kasnije je objavio da je rat u Avganistanu završen.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala