Krim: Samit „Krimska platforma“ je akt diplomatske agresije

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaKrim, pogled na Jaltu
Krim, pogled na Jaltu - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Pratite nas
Potpredsednik krimskog parlamenta Vladimir Bobkov izjavio je da je predstojeći ukrajinski samit „Krimska platforma“ akt diplomatske agresije.
„Krimska platforma“ je, nezavisno od toga ko će u njoj učestvovati, akt diplomatske agresije prema Rusiji, jer će na njoj biti reči o narušavanju teritorijalne celovitosti naše zemlje“, rekao je Bobkov za Sputnjik.
Prema njegovim rečima Krim je sastavni deo Rusije, što je utvrđeno novim Ustavom zemlje, tako da je isključeno učešće ruske strane u predstojećem samitu.
Ranije je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio da Ukrajina nije pozvala predstavnike Rusije da učestvuju u međunarodnom samitu „Krimska platforma“, ali je spremna za dijalog sa Rusijom o Krimu.
Grafit Rusija - moja domovina na zidu u Bahčisaraju na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2021
Krim predložio Ukrajini alternativu „Krimskoj platformi“
Samit „Krimska platforma“ će se, na inicijativu Ukrajine, održati 23. avgusta u Kijevu. Na njemu će se razmatrati pitanje „povratka“ kontrole nad Krimom. Kako je Kuleba naveo, učešće je potvrdilo već 40 zemalja i međunarodnih organizacija.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je „Krimsku platformu“ nazvao divljanjem, na kojoj će „Zapad nastaviti da širi neonacističke i rasističke stavove savremene ukrajinske vlasti“.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala