Krim predložio Ukrajini alternativu „Krimskoj platformi“

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaGrafit Rusija - moja domovina na zidu u Bahčisaraju na Krimu
Grafit Rusija - moja domovina na zidu u Bahčisaraju na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2021
Pratite nas
Potpredsednik krimske vlade i stalni predstavnik Krima pri predsedniku Rusije Georgij Muradov pozvao je zapadne zemlje da, umesto što učestvuju na samitu „Krimske platforme“, uspostave saradnju sa međunarodnim udruženjem „Prijatelji Krima“ koje ujedinjuje pristalice iz celog sveta o ruskom statusu poluostrva.
„Vreme je da zapadne zemlje prestanu da kuju planove za učešće u provokativnoj avanturi koju su kijevske vlasti izazivački nazvale ‘međunarodnom platformom za deokupaciju Krima’ i da počnu da uspostavljaju kontakte i saradnju sa međunarodnim udruženjem ‘Prijatelji Krima’ koje je postalo uticajna i u suštini mirovna organizacija“, rekao je Muradov za Sputnjik.
Prema njegovim rečima, udruženje radi veliki posao u svetu za priznanje prava krimskog naroda na samoopredeljenje, koje je iskoristio na legitimnom referendumu 2014. godine.
Zamak na obali Crnog mora u predgrađu Jalte na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Krim o antiruskim provokacijama: Ukrajina radi na podizanju tenzija u Crnomorskom regionu
„U teškoj situaciji, oni (članovi udruženja) nalaze mogućnosti da jasno izraze svoje ocene i podignu civilno društvo stranih zemalja u borbu za stabilnost i bezbednost, za mir u regionu. Oni teže vrlo humanim i ispravnim ciljevima, za razliku od ‘Krimske platforme’ prožete duhom agresije i neprijateljstva, čiji je cilj čistka našeg poluostrva od njegovog stanovništva koje bi, prema rečima predsednika Ukrajine (Vladimira) Zelenskog, trebalo da se iseli u Rusiju. Žurimo da razočaramo učesnike antiruskog divljanja u Kijevu – Krimljani su se već preselili kod sebe, u Rusiju i to, kako i treba, zajedno sa svojom istorijskom zemljom“, naglasio je stalni predstavnik.
Samit „Krimska platforma“ na inicijativu Ukrajine biće održan u Kijevu 23. avgusta. Na platformi će se razgovarati se o „vraćanju“ kontrole nad Krimom. Prema rečima ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitrija Kulebe, svoje učešće na samitu već je potvrdilo 40 zemalja i međunarodnih organizacija. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je forum Krimske platforme divljanjem na kojem će „Zapad nastaviti da podstiče neonacistička i rasistička osećanja savremene ukrajinske vlade“.
Prvi Forum prijatelja Krima održan je na Jalti 2017. godine i na njemu je osnovano međunarodno udruženje „Prijatelji Krima“ koje je usvojilo proglas-deklaraciju o potrebi za obnovom uspostavljanja normalnih odnosa između Krima i zemalja sveta. U Udruženje su tada ušli predstavnici više od 30 zemalja sveta.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala