Zašto se Albanci ujedinjuju u srpskim opštinama na Kosmetu

© AP Photo / Visar Kryeziu)Albanac u Prištini slavi nezavisnost tzv. Kosova
Albanac u Prištini slavi nezavisnost tzv. Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Pratite nas
Malo je verovatno da će Albanci uspeti da pobede Srpsku listu u Severnoj Mitrovici na lokalnim izborima, jer bi to bio neminovan pad severa Kosova u albanske ruke, mišljenje je diplomate Zorana Milivojevića. Albanske partije se udružuju protiv Srpske liste jer u perspektivi žele da opstruiraju formiranje ZSO, ističe analitičar Aleksandar Gadžić.
Pet najjačih albanskih stranaka, predstavnici civilnih društava i nekih manjinskih etničkih zajednica okupili su se oko Samoopredeljenja kako bi pobedili kandidate Srpske liste u opštinama sa srpskom većinom uoči lokalnih izbora zakazanih za 17. oktobar ove godine. Ovaj recept spremaju za Severnu Mitrovicu, Gračanicu…

Pokušaj opstrukcije formiranja ZSO

Zoran Milivojević kaže da bi pobeda Albanca značila automatsko spajanje Južne i Severne Mitrovice, dok bi Leposavić i Zubin Potok postali enklave.

„U praksi je gotovo nemoguće da Albanci pobede, pa i udruženi u Severnoj Mitrovici, iz prostog razloga jer na toj teritoriji živi više Srba nego Albanaca. A Južna Mitrovica je oblast za sebe. Do toga može da dođe samo ukoliko nađu saveznika na srpskoj strani i ako ne bude jedinstvenog stava među Srbima za podršku Srpskoj listi, odnosno, da vlast ostane u rukama Srba, objašnjava naš sagovornik.

Potencijalni dolazak Albanca na vlast u Severnoj Mitrovici u najmanju ruku bi bio suprotan i državnim i nacionalnim interesima Srbije, dodaje Milivojević. Sa tim se slaže naš sagovornik sa Kosova i Metohije, istoričar i politički komentator Aleksandar Gadžić.
„Albanske stranke se udružuju u opštinama sa srpskom većinom, a predvodnik ujedinjavanja je Samoopredeljenje, pokret aktuelnog tzv. premijera Kosova Aljbina Kurtija. Ovakav njihov potez je donekle i razumljiv, budući da taj pokret predvodi najradikalniji deo kosovskog društva i nezadovoljnike ovakvom kosovskom navodnom nezavisnošću, tako da je taj potez prirodan sled nastavka nacionalističke retorike“, objašnjava Gadžić.
Samoopredeljenje kao glavni argument za ovu inicijativu navodi da Srpska lista opstruiše rad kosovskih institucija i, kako kaže Gadžić, smatraju da ako uklone sa vlasti Srpsku listu iz opština sa srpskom većinom, da će to doneti prosperitet Kosovu.

„Još jedan argument Albanaca je da su do sada odvojenim nastupima rasipali glasove, što je uticalo na njihove rezultate u opštinama sa srpskom većinom. Međutim, po mom mišljenju, u perspektivi eventualna pobeda Albanca u nekoj od srpskih opština može dovesti do opstrukcije stvaranja Zajednice srpskih opština, naglašava naš sagovornik sa Kosova i Metohije.

Novo Brdo i Štrpce najkritičniji

Gadžić kaže da je najslabija karika, zbog broja albanskog življa, od svih deset opština sa srpskom većinom Opština Novo Brdo, koje se nalazi ka Preševskoj dolini i spaja Gračanicu sa Vranjem i Leskovcem. Takođe iz istih razloga rizično je i Štrpce.

„U jednom navratu kad su Srbi bojkotovali izbore, Albanci su vodili samostalno vlast u Novom Brdu. Albanci verovatno ne mogu preuzeti totalno vlast u ovim mestima, ali mogu steći određeni broj poslanika i tako imati uticaj u samoj opštini, ali i da opstruišu rad opštinskih parlamenta, upozorava Gadžić.

Potencijalne promene u strukturi vlasti u Novom Brdu uticale bi i na komunikaciju sa Severnom Mitrovicom koja je, po rečima Milivojevića, centralno mesto Srba na Kosovu i Metohiji i strateško mesto kada je reč o Srbima u našoj južnoj pokrajini.
„Severna Mitrovica je administrativni, i kulturni, i obrazovni centar Srba na KiM. Ujedno i duhovni i politički centar. Promena vlasti bi promenila i odnos snaga, ali i argumente Srbije u poziciji vezanoj za Kosovo i Metohiju. Takav ishod bi promenio položaj Srba na Kosovu i Metohiji i zato treba očekivati ozbiljno političko delovanje, pre svega sa srpske strane. Pogotovu vezano za biračke spiskove, angažovanje birača, odnosno, podizanje njihove svesti na viši nivo o značaju ovih izbora“, napominje Milivojević.

Odbrana srpskih interesa

Kako kaže, suštinska stvar u stavu Srba jeste u tome da ne smeju da dozvole da dođe do političke majorizacije koja bi značila promenu vlasti u korist albanske strane, jer ukoliko bi se to desilo, koncept odbrane srpskih interesa bi došao pod znak pitanja.

„Albanci ovaj put pokušavaju legalnim demokratskim sredstvima da ’osvoje‘ sever Mitrovice i druge opštine sa srpskom većinom i da na taj način stave kompletno Kosovo pod svoju kontrolu, Milivojević.

Inače, ponedeljak je bio poslednji dan za predaju izbornih lista za lokalne izbore koji bi trebalo da se održe u oktobru, a pokret Samoopredeljenje, Demokratska partija Kosova, Alijansa za novo Kosovo, Alijansa za budućnost Kosova, VAKAT, civilno društvo i drugi predstavnici manjinskih zajednica nastupaju u gotovo svim srpskim opštinama ujedinjeni.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala