Rusija pokrenula vojne vežbe u Tadžikistanu zbog situacije u Avganistanu

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaRusko-tadžikistanske vojne vežbe u Tadžikistanu
Rusko-tadžikistanske vojne vežbe u Tadžikistanu - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Pratite nas
Oko 1.000 ruskih vojnika 201. vojne baze u Tadžikistanu nalazi se na poligonu Laur i Sambuli kako bi usavršili veštine borbene spremnosti usled situacije u Avganistanu, saopštio je ruski Centralni vojni okrug.

„Oko 1.000 vojnika 201. vojne baze u Tadžikistanu izašlo je na poligone Laur i Sambuli kako bi usavršili borbenu spremnost. Artiljerci, vojni inženjeri, specijalisti protivvazduhoplovne odbrane, radio-elektronske borbe, radijacijske, hemijske i biološke zaštite će mesec dana raditi na svim borbenim zadacima“, navodi se u saopštenju.

Centralni vojni okrug pojašnjava da će artiljerci izvršiti više od 20 lansiranja iz višecevnih bacača raketa „Grad“ i samohodnih haubica „Gvozdik“ i „Akacija“.
Vojnici će na uslovnog neprijatelja i objekte vojne baze gađati i iz minobacačkog kompleksa „Sanji“ kalibra 120 milimetara, protivavionskog raketnog sistema S-300 PS, kao i iz prenosnih protivavionskih raketnih kompleksa „Verba“ i „Igla“.
Vojne vežbe Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2021
Kod granice sa Avganistanom 2.500 vojnika: Počeli zajednički manevri Rusije i saveznika /video/
Jedinice za radio-elektronsku borbu rade na zadacima borbe protiv bespilotnih letelica i sredstava za komunikaciju. Vojni inženjeri će pripremati maršrute kretanja motornih i tenkovskih jedinica i projekte za opremanje utvrđenja. Eksperti radijacijske, hemijske i biološke zaštite razvijaju planove koji imaju za cilj da obezbede zaštitu vojske prilikom radioaktivnog, hemijskog i biološkog napada uslovnog neprijatelja.
Upravo je 201. vojna baza, koja se nalazi u Tadžikistanu, najveći ruski vojni objekat van granica Rusije. Nalazi se u gradovima Dušanbe i Bohtare. U sastav ovih baza se nalaze motorne, tenkovske, artiljerijske, obaveštajne jedinice, jedinice protivvazduhoplovne odbrane, radijacijske, hemijske i biološke zaštite i veze.
Podsetimo, situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove.
Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“.
Sve o krizi u Avganistanu pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala