Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

„Pozitivan i konstruktivan susret“: Ruski ambasador u Kabulu održao sastanak sa talibanima

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Kabul u Avganistanu
Pogled na Kabul u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Pratite nas
Ambasador Rusije u Avganistanu Dmitrij Žirnov izjavio je da je održao pozitivan i konstruktivan sastanak sa predstavnicima pokreta „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) u Kabulu.

„To su bili visoki predstavnici talibana u gradu. Sastanak je bio pozitivan i konstruktivan. Talibanski predstavnici su rekli da pokret ima maksimalno prijateljski, najbolji pristup prema Rusiji. Potvrdili smo nam bezbednosne garancije ambasade“, rekao je ambasador za televiziju „Rusija 24“.

Prema njegovim rečima, ruska strana nije u kontaktu sa bivšim rukovodstvom Avganistana. On je objasnio da nova vlast nije utvrđena i da među talibanima postoji samo vođa Kabula.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Kriza u Avganistanu
Lavrov: Ne žurimo sa priznavanjem režima talibana

U Kabulu vlada „mrtva tišina“

Žirnov se osvrnuo i na trenutnu situaciju u prestonici Avganistana. Kako kaže, u glavnom gradu trenutno vlada „mrtva tišina“ – nema pucnjave.
„U gradu je drugi dan zaredom mrtva tišina, nijedan hitac nije ispaljen. Tako je od kad su talibani uveli prve noći policijski čas“, opisao je on atmosferu u Kabulu, dodajući da nema nikakvih znakova etničkog čišćenja niti nasilja talibana.
Podsetimo, situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove.
Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala