Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Ruski diplomata: Zauzimanje Kabula bilo neočekivano, precenili smo oružane snage Avganistana

© REUTERS / STRINGERAvganistanske snage bezbednosti na aerodromu u Kabulu
Avganistanske snage bezbednosti na aerodromu u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Pratite nas
Zauzimanje afganistanske prestonice Kabula od strane pokreta Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) bilo je iznenađenje, izjavio je specijalni izaslanik ruskog predsednika i direktor Drugog azijskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Zamir Kabulov.
„U određenoj meri jeste, to je bilo iznenađenje, jer smo polazili od shvatanja da će se avganistanska vojska, kakva god bila, još neko vreme odupirati“, rekao je Kabulov za radio „Eho Moskve“.
On je dodao da su Rusija i druge zemlje precenile Oružane snage Avganistana.
„Očigledno je da smo bili previše optimistični u proceni kvaliteta oružanih snaga koje su obučavali Amerikanci i NATO, da su oni sve odbacili pri prvom ispaljenom metku. Precenili smo Oružane snage Avganistana“, istakao je Kabulov.
Diplomata je naveo da zauzimanje vlasti od strane talibana nije prenos vlasti prema određenim sporazumima, već rezultat neuspeha Sjedinjenih Američkih Država.
Militanti Talibana gradu Gazni, Avganistan - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2021
Kriza u Avganistanu
Kabul tek čeka "noć dugih noževa"
„Mislim da oni koji tako misle pokušavaju na neki način da opravdaju neuspeh Amerikanaca u Avganistanu i da slučaj predstave kao da je planirana akcija“, komentarisao je Kabulov pretpostavke da je prenos vlasti u Avganistanu bio rezultat određenih sporazuma.
Prema njegovim rečima, Rusija je predviđala da će talibani igrati vodeću ulogu u Avganistanu.
„Videli smo da će ove snage na kraju, ako u potpunosti ne dođu na vlast, igrati vodeću ulogu u budućnosti Avganistana“, naglasio je Kabulov.
Kako je rekao, garancije najvišeg rukovodstva talibana daju Rusiji osnova da se mirno odnosi prema razvoju situacije. Međutim, Rusija ostaje na oprezu, zaključio je on.

Opasnost od pretvaranja u DAEŠ

Kabulov je naveo da Rusija nema razloga za strah da će se Avganistan pod vlašću talibana pretvoriti u novu reinkarnaciju DAEŠ-a (terorističke organizacije zabranjene u Rusiji).
„Ne, ne bojim se toga, jer sam u praksi video kako se ti isti talibani, za razliku od Amerikanaca, od čitavog NATO-a zajedno uključujući i odbeglu avganistansku vladu, nisu borili protiv DAEŠ-a, ali su negde odobravali DAEŠ, dok su se talibani upravo borili protiv njih. Borili su se nemilosrdno. Predstavnici najvišeg rukovodstva talibana su mi više puta govorili da imaju samo jednu temu sa DAEŠ-om – neće ostavljati zarobljenike“, objasnio je Kabulov.
Takođe je naveo da talibanima niko nije isporučivao oružje, već su ga oni kupovali od Avganistanaca ili plenili.
„Talibane podržavaju neki islamski fondovi koji se nalaze u regionu Persijskog zaliva. Pod jedan, tamo se nalaze bogati sponzori. Dva, poslednjih godina talibanima niko nije isporučivao oružje samo zato što nije bilo potrebe za tim. Dok su talibani ratovali protiv vladinih trupa, uspešno su kupovali oružje iz skladišta avganistanske vojske i policije, a uzimali su i municiju. Inešto su uzimali i tokom borbenih dejstava“, primetio je diplomata.
Ranije su mediji, pozivajući se na talibane, saopštili da je pod njihovom kontrolom više od 90 odsto državnih institucija i skoro svi glavni kontrolni punktovi u Kabulu.
Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove. Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“. Portparol političke kancelarije Talibana Muhamed Naim kasnije je objavio da je rat u Avganistanu završen.
Pročitajte još:
Talibani: Rat u Avganistanu je završen. Gde je predsednik?
Zaharova o situaciji u Kabulu: Ljudi traže pomoć, a SAD ćute
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala