Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Ruski diplomata: Talibani neće napadati zemlje Srednje Azije

© Sputnik / Alekseй KudenkoZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Pratite nas
Moskva polazi od pretpostavke da će se pokret Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) pridržavati sporazuma o nenapadanju zemalja Srednje Azije, što ohrabruje, izjavio je specijalni izaslanik predsednika Rusije i šef Drugog azijskog odeljenja ruskog Ministarstva spoljnih poslova Zamir Kabulov.
„Polazimo od toga da se sporazumi moraju sprovesti. Za sada je, u smislu bezbednosti naše ambasade i naših saveznika u Srednjoj Aziji, ovo ohrabrujući signal. Mi jesmo lakoverni, ali ne u tolikoj meri. Pažljivo ćemo pratiti dalje korake“, rekao je Kabulov za televiziju „Rusija 24“.
Diplomata je naveo da je Rusija spremna za sve moguće događaje u Avganistanu, ali polazi od činjenice da će njihov razvoj biti povoljniji za Rusiju i njene saveznike.
Rusija, SAD, Kina, Pakistan i Iran su trenutno zemlje koje zaista mogu da utiču na dalji razvoj situacije u Avganistanu, a položaj evropskih zemalja ovde više nije toliko važan, smatra Kabulov.

„Njihova osobenost je da prave spoljnopolitičke greške, već su jednu napravili, za šta plaća avganistanski narod, tako da nam oni nisu autoritet“, odgovorio je Kabulov na zahtev da prokomentariše poziciju evropskih zemalja o situaciji u Avganistanu.

On je naglasio da smatra da su najmoćniji igrači koji „mogu pomoći Avganistanu da ne sklizne u haos ili, ne daj Bože, još jedan krug građanskog rata, Rusija, SAD, Kina, Pakistan i Iran“.
Ruske tenkovske jedinice na vojnoj vežbi u Tadžikistanu - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
ODKB će preduzeti mere u slučaju zaoštravanja situacije na granici Avganistana i Tadžikistana
Kabulov je dodao da Moskva ne vidi nijednu činjenicu koja bi govorila o pretnji talibana saveznicima Rusije u Sredoj Aziji, a sami talibani su rekli da nemaju ciljeve izvan Avganistana.
„Ali to ne znači da treba da se opuštamo, jer u ovako haotičnoj situaciji, kada je u toku potpuna smena režima, uvek se pojavljuje niša za druge međunarodne terorističke organizacije koje mogu u perspektivi da predstavljaju pretnju za bezbednost naših saveznika“, konstatovao je on.
Kabulov je dodao i da je Rusija odavno pripremila teren za razgovor sa novom vlašću u Avganistanu.
„Ovo je aktiv ruske spoljne politike koji maksimalno koristimo u dugoročnim interesima Rusije“, naglasio je Kabulov.
Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove. Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“. Portparol političke kancelarije Talibana Muhamed Naim kasnije je objavio da je rat u Avganistanu završen.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala