Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Rusija: Planira se evakuacija dela zaposlenih u ambasadi u Kabulu, zgradu obezbeđuju talibani

© REUTERS / STRINGERMilitanti pokreta Taliban u Kabulu
Militanti pokreta Taliban u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Pratite nas
U Avganistanu se trenutno nalazi oko sto zaposlenih u ambasadi Rusije u Kabulu, od kojih će deo biti poslat na odmor i evakuisani, dok za sada nije bilo zahteva za evakuaciju državljana Rusije avganistanskog porekla kojih ima nekoliko stotina, izjavio je specijalni predstavnik predsednika Rusije za Avganistan Zamir Kabulov.
„Situacija je sledeća: imamo ambasadu, ona je relativno velika, ali u svakom slučaju, radi se o stotinak ljudi. Neki naši zaposleni biće poslati na godišnji odmor ili evakuisani na neki drugi način, da ne bi bilo previše ljudi“, rekao je Kabulov za radio „Eho Moskve“.
On je objasnio da postoji i druga kategorija – a to su državljani Rusije avganistanskog porekla kojih ima nekoliko stotina.
Talibanski borci u Avganistanu (arhiva) - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Kriza u Avganistanu
Ruski ambasador u Kabulu: Vlast u Avganistanu se srušila kao kula od karata
„Neki od njih su već evakuisani pod potpuno drugačijim izgovorom kada smo evakuisali naše građane zbog pandemije, mnogi od njih su napustili (zemlju), ko je hteo. Trenutno nemam konkretne podatke o zahtevima imalaca ruskih pasoša za hitnu evakuaciju“, dodao je Kabulov.
Diplomata je preporučio svima koji ostaju u Avganistanu da budu mirni, ali da bez preke potrebe ne izlaze iz kuća i ne skreću pažnju na sebe dok se situacija u potpunosti ne razjasni.
„Talibani su uveli policijski čas u Kabulu, što u ovoj situaciji vidim kao pozitivan korak. To će omogućiti bolju kontrolu grada od mogućih ne-talibanskih bandita i pljačkaša“, naglasio je Kabulov.

Rusija ima „plan be“

Prema njegovim rečima Moskva ima rezervni plan za Avganistan.
„Uvek imamo ‘plan be’ u glavi i u srcu, ali nikada ne trčimo sa jedne na drugu. Trenutno radimo po ‘planu a’, da upotrebim vašu terminologiju“, odgovorio je on na pitanje voditelja.
Rusija, kao ni njeni partneri, nije očekivala tako brz razvoj događaja u ovoj zemlji, iako je predviđala da će tamo talibani igrati vodeću ulogu. Odgovornost za ono što se dogodilo u velikoj meri leži na Vašingtonu, dodao je diplomata.
Takođe je naglasio da Moskva neće žuriti sa priznavanjem novih vlasti i da će sve zavisiti „od njihovog ponašanja“.
Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove. Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“. Portparol političke kancelarije Talibana Muhamed Naim kasnije je objavio da je rat u Avganistanu završen.
Pročitajte još:
Ko su talibani – „studenti“ u koje su uprte oči celog sveta
Haos na aerodromu u Kabulu, američke snage pucale, očevici navode da ima žrtava /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala