Rus je „oduvao“ šejka, Barsu i Real

© AP Photo / Peter MorrisonČelsi
Čelsi - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Pratite nas
Roman Abramovič, ruski milijarder na čelu Čelsija, od 2003. do 2021. godine potrošio je 2,34 milijarde evra, što je najviše od svih klubova na Starom kontinentu.
Dolaskom Romana Abramoviča u klupski fudbal, pre punih 18 godina, promenila se istorija modernog fudbala.
Rus koji je poznat po ogromnom bogastvu, momentalno je počeo da ulaže enormne količine novca, a jasno je da su i ostali morali da ga slede kako bi bili konkurentni.
Kada se 2,34 milijarde podeli sa 18 godina, dobije se cifra da je Čelsi godišnje na pojačanja trošio oko 130 miliona evra.
Ovog leta na Stamford bridž se vratio Romelu Lukaku, ubojiti golgeter, koji je plaćen neverovatnih 115 miliona evropskih novčanica.
Pre njega, prošlog leta stigli su Kai Haverc za 85 miliona, golman Kepa Arizabalaga plaćen je 80, Alvaro Morata 66, Kristijan Pulišić 65.
Među prvima je u plavi deo Londona stigao Ukrajinac Andrej Ševčenko, za tada, paprenih 44 miliona evra, Didije Drogba plaćen je 28 miliona evra, Huan Sebastijan Veron nešto manje od 22 miliona.
Đoan Laporta - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Barselona se bori za goli život: „Sve je laž, dugujemo preko milijardu“
Jasno je da je bilo pogodaka i promašaja, ali je suština da je Abramovič „punolestvo“ u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu proslavio kao apsolutni rekorder po potrošenom novcu.
Iza Čelsija, koji je u dva navrata uspeo da osvoji Ligu šampiona, tu su naravno trofeji u Premijer ligi, brojni kupove, nalazi se Mančester siti sa 2,24 milijarde evra.
Šeik Mansur bin Zajed uložio je manje novca, ali za čak pet godina manje provedenih u fudbalu.
Jasno je da bi ta cifra bila veća da je polazna tačka bila 2003. godina kao što je slučaj sa Abramovičem.
Na trećem mestu nalazi se Barselona, koja je potrošila 1,98 milijardi, sledi je drugi španski velikan - Real Madrid sa 1,91 milijardi, a peti je Mančester junajted koji je na dovođenje pojačanja dao 1,82 milijarde evra.
Četa Romana Abramoviča predvodi listu najboljih za sezonu 2020/21
Čelsi kroz penal dramu do Superkupa Evrope
Perina rabona: Ljubav od peska... Iscurela!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala