ODKB će preduzeti mere u slučaju zaoštravanja situacije na granici Avganistana i Tadžikistana

© Foto : Press-služba CVO / Uđi u bazu fotografijaRuske tenkovske jedinice na vojnoj vežbi u Tadžikistanu
Ruske tenkovske jedinice na vojnoj vežbi u Tadžikistanu - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Pratite nas
Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) pažljivo prati razvoj situacije na tadžikistansko-avganistanskoj granici. Organizacija će preduzeti mere u slučaju pogoršanja situacije, ali za sada nema potrebe za tim, izjavio je generalni sekretar ove organizacije Stanislav Zas.
„U slučaju pogoršanja situacije i ugrožavanja bezbednosti Republike Tadžikistan, biće preduzete sve potrebne kolektivne mere predviđene statutarnim dokumentima za pružanje pomoći savezniku“, rekao je Zas.
Prema njegovim rečima, U međuvremenu „tadžikistanske bezbednosne snage u potpunosti kontrolišu situaciju na granici i nema potrebe da se koriste mehanizmi ODKB-a“.
Pripadnici talibanskog pokreta u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2021
Kriza u Avganistanu
Kosačov: Nestabilnost u Avganistanu preti celom svetu
„Nema sumnje da će situacija oko Avganistana biti jedno od glavnih pitanja za diskusiju na predstojećoj sednici Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB-a, koja će se održati sredinom septembra u glavnom gradu Republike Tadžikistan u gradu Dušanbe“, dodao je generalni sekretar organizacije.
Zas je istakao da su počele pripreme za vojne vežbe združenih snaga ODKB-a koje će se narednih meseci održati na tadžikistansko-avganistanskoj granici.

Situacija u Avganistanu utiče na Srednju Aziju

Prelazak Kabula i velikog dela Avganistana pod kontrolu talibana (terorističke organizacije zabranjene u Rusiji) zabrinjava, konstatovao je on.
„Brza ofanziva pokreta ‘Taliban’, predaja glavnog dela teritorije Avganistana pod njegovu kontrolu, uključujući državne granice i glavni grad Kabul, kao i faktička promena vlasti u zemlji, značajno će uticati na situaciju u srednjoazijskom regionu kolektivne bezbednosti ODKB-a -a i izazvati duboku zabrinutost“, zaključio je on.
Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove. Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“. Portparol političke kancelarije Talibana Muhamed Naim kasnije je objavio da je rat u Avganistanu završen.
Pročitajte još:
Ruski diplomata: Zauzimanje Kabula bilo neočekivano, precenili smo oružane snage Avganistana
Haos na aerodromu u Kabulu, američke snage pucale, očevici navode da ima žrtava /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala