Samozvani mitropolit nepriznate CPC: Nema kanonskih razloga za ustoličenje na Cetinju

© Foto : Youtube/Atlas TV MontenegroMiraš Dedeić - mitropolit Mihailo
Miraš Dedeić - mitropolit Mihailo - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2021
Pratite nas
Samozvani mitropolit kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo smatra da ne postoje ni kanonski, niti crkveni razlozi da ceremonija ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija bude održana na Cetinju.
Prema njegovom mišljenju, tim činom se, „u simboličkoj ravni, duboko vređa dostojanstvo i zemlje i naroda“.

„To mu je i namera da nas ponizi po oba osnova i stavi na znanje da smo kolonija kojom upravlja beogradski guverner oličen u funkciji predsednika Vlade, poduprtoga guvernerom cetinjske filijale Beogradske patrijaršije“, kazao je Mihailo u intervjuu „Pobjedi“.

On je ocenio da nema previše razlike između najavljenog čina ustoličenja Joanikija na Cetinju i bivšeg mitropolita Amfilohija.
„I jedan i drugi čin su po svojoj suštini uvredljivi za nas kao narod. Čak, mislim da je ovaj, kao i onaj na kome je ustoličen Amfilohije, najava novih nesreća i zala koje će nas snaći. Boga molim da nam se ne dese“, kazao je Mihailo.
Pogled na Cetinje sa Lovćena - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2021
Gradonačelnik Cetinja mitropolitu Joanikiju: Ceremonija da bude na drugom mestu, ne igrajte se vatrom
On smatra da je, podrškom najavljenom ustoličenju, očita namera crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića, predsednika Skupštine Alekse Bečića i potpredsednika Vlade Dritana Abazovića, da se izazovu nemiri s mogućim neželjenim posledicama.
„Ako neki događaj, kao ovaj, nije poželjan u nekom gradu, jer je protiv volje tamošnjih građana, onda je to nasilje. Nepozvani i neželjeni gosti ne idu tamo gde nisu dobrodošli od domaćina“, rekao je Mihailo.
On je potom naveo da je na pitanje „Koliko je do Cetinja?“, Njegoš svojevremeno odgovorio: „Za prijatelja pet ura hoda, a za neprijatelja nikad“.
„Ne želim nikoga u Crnoj Gori da vređam kao njenog neprijatelja, jer takve reči nisu dostojne ni za jednog običnog čoveka, kamoli za sveštenika i velikodostojnika crkve, već samo podsećam na istorijske tekovine i istine koji važe za sva vremena“, dodao je Mihailo, preneo je portal RTCG.
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala