Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Kosačov: Nestabilnost u Avganistanu preti celom svetu

© REUTERS / STRINGERPripadnici talibanskog pokreta u Avganistanu
Pripadnici talibanskog pokreta u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2021
Pratite nas
Nestabilnost u Avganistanu preti gotovo svim zemljama sveta, potrebno je intenzivirati saradnju obaveštajnih agencija, uzimajući u obzir moguću pojavu nove baze međunarodnog terorizma u toj zemlji, izjavio je potpredsednik Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.
„Šta učiniti? Uspostaviti široku međunarodnu saradnju o Avganistanu. Američki predsednik (Džo) Bajden juče je naložio američkim oružanim snagama i obaveštajnoj zajednici da pomno prate situaciju kako bi sprečili rast terorizma u Afganistanu. Mislim da se naši interesi tu ukrštaju i ne samo sa Amerikom: nestabilnost u Avganistanu preti gotovo svim zemljama sveta, uzimajući u obzir moguću pojavu nove baze međunarodnog terorizma, kao i potencijalne prilive izbeglica, prvenstveno u Evropu“, napisao je Kosačov na Fejsbuku.
Poslanik je uveren da je zbog toga potrebno intenzivirati diplomatiju i saradnju između obaveštajnih agencija.
„Vreme je da se ostave po strani omiljene ‘igračke’ Zapada na temu ‘suprotstavljanja demokratije i autoritarizma’ i pozabavimo se stvarnim pretnjama“, naglasio je senator.
Prema njegovim rečima, da bi se isključile moguće avanture talibana (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) u Avganistanu, potrebno je ojačati odbrambene snage preko Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).
„(Neophodno) ojačati odbrambene snage putem ODKB-a kako se ne bi javila ni pomisao o mogućim avanturama u susednim zemljama. To se odnosi i na saradnju u oblasti protivterorizma, suzbijanja trgovine drogom, kao kao i mere za sprečavanje ideološkog uticaja radikala na stanovništvo susednih regiona“, napisao je senator na Fejsbuku.
Poslednjih meseci u zemlji je eskalirao sukob između vladinih snaga i talibana. Pogoršanje situacije počelo je nakon povlačenja američkih trupa iz Avganistana, što je rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo priznanjem neuspeha misije.
Pripadnici pokreta Taliban započeli su u nedelju ofanzivu na Kabul, nakon što su opkolili glavni grad Avganistana.
Zemljina lopta u rukama čoveka - Sputnik Srbija
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala