Dvadeset hiljada Avganistanaca naseliće Kanadu, vlast sprema specijalni program

© AP Photo / Jafar KhanAvganistanci prelaze granični prelaz sa Pakistanom
Avganistanci prelaze granični prelaz sa Pakistanom - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2021
Pratite nas
Kanada je saopštila da će primiti više od 20.000 Avganistanaca koji su u opasnosti i primorani su da beže pod naletom talibana (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji).
Imigracioni ministar Kanade Marko Mendisino potvrdio je ovu informaciju, a visoki kanadski političari u julu su rekli da će brojni Avganistanci koji su sarađivali sa kanadskom vladom moći da se nasele u toj severnoameričkoj državi, preneo je list "Hil".
"Vlada Kanade je veoma zabrinuta zbog pogoršanja stanja u Avganistanu, kao i zbog rizika koji se stvara za mnoge Avganistance", saopštila je kanadska vlada.
Dodaje se da je kanadski specijalni imigracioni program već doveo brojne Avganistance u Kanadu, čiji timovi neprestano rade širom planete da dovedu što više ljudi na bezbedno.
Kanada planira i da pokrene specijalan program koji se fokusira na dobrodošlicu "posebno ranjivim grupama", uključujući "ženama liderima, aktivistima za ljudska prava, novinarima, progonjenim verskim manjinama, pripadnicima LGBT populacije".
Vlada dodaje da aplikanti moraju da prođu proces prijema kako bi se odredilo u koji deo Kanade mogu da idu.
Ministar odbrane Kanade Hardžit Sadžan rekao je da su neki kanadski vojnici već bili u Avganistanu i pomagali u procesu prebacivanja Avganistanaca u Kanadu, preneo je Tanjug.
Pročitajte još:
Talibani, Avganistan - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2021
Kriza u Avganistanu
Pao i sever Avganistana – talibani ušli u Mazar-Šarif
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala