Avganistanci stižu u Prištinu

© Visar KryeziuKosovo
Kosovo - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2021
Pratite nas
Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani saopštila je danas da je dala saglasnost za privremen prijem Avganistanaca, dok za njih ne bude rešeno pitanje imigracionih viza za SAD.
Osmanijeva je na Fejsbuku, povodom američkog zahteva da se odobri privremeno utočište Avganistancima, istakla da ju je po tom pitanju u julu kontaktirao ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet i prosledio joj zahtev predsednika Džozefa Bajdena i državnog sekretara Entonija Blinkena.
Istakla je da je bez oklevanja i uslovljavanja, dala saglasnost za, tu, kako je navela, humanitarnu operaciju.
Vjosa Osmani je kao razloge za davanje saglasnosti navela princip ljudskosti, zatim da Priština poštuje međunarodno pravo i ne zatvara vrata izbeglicama, kao i da Priština mora stajati, kako je navela, „uz svoje prijatelje, posebno SAD, kao što su oni stajali uz nas u dobru i u zlu“.
Ona je dodala da su SAD tražile da to ostane poverljivo iz bezbednosnih razloga i zbog procesa evakuacije avganistanskih državljana iz Avganistana.
Navela je da je vlada privremenih prištinskih institucija odmah nakon prijema zahteva formirala radnu grupu koja se bavi organizacionim pitanjima zajedno sa američkim partnerima, preneo je Tanjug.
Avganistanski vojnik na ulicama Kabula  - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2021
Kriza u Avganistanu
Talibani preuzeli vlast u Avganistanu: Sedam najvažnijih događaja koji su obeležili dan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala